IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск иска Twitter да има 1 млрд. потребители

Растежът спрямо сегашните 229 млн. потребители обаче трябва да бъде постигнат с по-малко служители и курс на строги икономии

08:16 | 17.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск говори за бъдещето на услугата за кратки съобщения по време на първата сесия за въпроси и отговори със служители на Twitter.

Ръководителят на Tesla заяви, че се стреми към поне един милиард потребители. Понастоящем Twitter има 229 милиона потребители. Растежът обаче ще бъде управляван с по-малко служители и курс на строги икономии: „В момента разходите надвишават приходите", каза Мъск. 

Мъск, който се срещна директно със служителите на Twitter Inc. за първи път след подписването на сделка за придобиване на социалната мрежа на стойност 44 млрд. долара, каза на служителите, че не трябва да се притесняват за промени в работата си, когато той поеме управлението - стига работата им да е „изключителна".

По време на срещата на всички служители в четвъртък Мъск предизвика лавина от хапливи, разочаровани и обезпокоени коментари във вътрешнофирмените канали за комуникацията със забележките си по няколко теми, включително потенциалните планове за съкращения и подхода му към работата от разстояние. И в двата случая Мъск заяви, че служителите ще бъдат защитени от съкращения и могат да продължат да работят от разстояние, ако създават „изключителна работа".

„Определено трябва да има силен уклон към работа на място – лице в лице, но ако някой е изключителен, работата от разстояние може да бъде добра", е казал Мъск според хора, присъствали на срещата. Милиардерът, който е и главен изпълнителен директор на Tesla Inc. наскоро поиска много служители на производителя на електромобили да се върнат в офиса, което предизвика недоумение сред служителите на Twitter, които получиха свободата да работят от всяка точка на света през 2020 г., когато пандемията затвори офиси по целия свят.

„Ако някой е отличен в работата си, но може да работи само от разстояние, да го уволняваме, въпреки че върши отлична работа, би било безумие", добави Мъск. „Така че аз определено не подкрепям неща, които са като безумни. Подкрепям неща, които изграждат бизнеса и го правят по-добър“.

Когато Мъск беше попитан за възможни съкращения на работни места в Twitter, той не потвърди, че предстои намаляване на броя на служителите, но намекна, че базираната в Сан Франциско компания трябва да управлява по-добре разходите си. Twitter вече въведе редица мерки за намаляване на разходите, включително отмени планираната за началото на 2023 г. изнесена работа (ретрийт) на цялата компания в Дисниленд.

„Компанията трябва да се оздрави. В момента разходите надвишават приходите, така че ситуацията не е добра", каза той. „Всеки, който като че ли очевидно има значителен принос, не би трябвало да се притеснява", добави той, като отбеляза, че няма да предприеме „действия, които са разрушителни за здравето на компанията".

Появата на Мъск на срещата не успокои онези, които се опасяваха, че сделката ще доведе до големи сътресения в компанията. Вътрешният канал в Slack, посветен на обсъждането на коментарите на Мъск, беше пълен предимно с коментари на служители, които са разстроени от отговорите му, а някои открито се подиграват на бъдещия шеф.

Според трима души, запознати с темата, служителите са взели под особено внимание акцента на Мъск върху служителите, които са „изключителни", а някои от коментарите се шегували, че Мъск осигурява специално отношение към тези служители.

„Приятелско напомняне, че можеш да се появиш с 10 минути закъснение на среща, която е обявена пред света, и пак да си изключителен", пише един служител в Slack, като се позовава саркастично на закъснението на самия Мъск за срещата на всички служители в четвъртък.

Няколко коментара са в подкрепа на Мъск. Един от служителите пише, че другите са избрали да тълкуват коментарите на Мъск по „възможно най-малко щедрия начин", въпреки че поддръжниците на Мъск са били малцинство, казват източници, които са помолили да не бъдат идентифицирани, тъй като обсъждат вътрешни дела.

Мъск се включи във видео разговора с бяла риза с копчета и изглеждаше, че набира номера от телефона си. В някои части на разговора той бърбореше по други теми - в един момент в края на дискусията той повдигна въпроса за извънземните и „смисъла на живота", като добави: „Не съм виждал реални доказателства за извънземни".

Все пак разговорът започна с послание на Мъск към аудиторията, в което той изрази „любовта си" към услугата на Twitter. Социалната мрежа е чудесен начин да достигнат мислите му до обществеността, каза той и посочи, че дори само туитовете му могат да генерират пълни новинарски истории. „Някои хора използват косата си, за да изразят себе си. Аз използвам Twitter", каза той.

Това, което Мъск не изтъкна, беше ясното, настойчиво намерение да завърши сделката. Някои в компанията приеха появата на Мъск като положителен знак, че той възнамерява да изпълни споразумението си за 54,20 долара на акция, но самият Мъск предупреди през последните седмици, че може да се откаже от споразумението, ако Twitter не направи повече, за да докаже, че потребителската му база е предимно от реални хора, а не от ботове.

На срещата в четвъртък Мъск спомена акаунти на ботове и спам в услугата, като заяви, че е важно в Twitter да има „прозрачност", за да се изгради доверие сред потребителите. Той предложи Twitter да започне да удостоверява самоличността на потребителя чрез Twitter Blue - настоящата абонаментна услуга на компанията.

Разговорът беше модериран от главния маркетинг директор на Twitter Лесли Берланд, който обобщи някои въпроси на служителите, които бяха подадени предварително. Главният изпълнителен директор Параг Агравал представи Мъск, въпреки че той и други висши ръководители като финансовия директор Нед Сигъл не говориха по време на разговора, който продължи около 45 минути.

Макар че няма как да знаем кои ръководители могат да напуснат, след като Мъск поеме управлението, главният изпълнителен директор на Tesla даде да се разбере, че не е доволен от настоящото ръководство на Twitter. Вероятно има предвид Агравал, както и главния адвокат на Twitter Виджая Гаде, която Мъск критикува публично за ролята ѝ в прилагането на политиките на компанията относно речта на омразата и дезинформацията.

Макар че акциите на Twitter се колебаеха по време на срещата и за известно време се търгуваха с повишение, дори когато по-широкият пазар се понижи, те приключиха сесията в Ню Йорк с понижение от 1,7% до 37,36 долара, което е с над 30% под цената на акция, която Мъск се съгласи да плати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още