IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft с още отстъпки пред ЕС заради сделката с LinkedIn

Компанията ще предоставя достъп до своето API на конкуренти на мрежата

08:35 | 22.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Microsoft ще позволи на конкурентите на LinkedIn да имат достъп до софтуера му и ще предостави на хардуерни производители опцията за инсталиране на други услуги, за да се опита да спечели одобрението на Европейската комисия (ЕК) за поглъщането на американската социална мрежа, предава Ройтерс, позовавайки се на хора, запознати с въпроса.

Софтуерният концерн е представил своите отстъпки на Европейската комисия през миналата седмица, след като органът на ЕС изрази загриженост за оценената на 26 млрд. долара сделка, най-голямото придобиване в историята на Microsoft. 

Офертата има за цел да покаже, че Microsoft няма да облагодетелства LinkedIn за сметка на конкурентите, казват източниците на Ройтерс.

Както ЕК, така и Microsoft, която не предоставя информация за предложението, отказват да коментират темата в понеделник.

Сега ЕС търси обратна връзка от конкуренти и клиенти, преди да реши дали да приеме отстъпките, да изиска още отстъпки или да започване разследване, което може да отнеме до пет месеца. ЕК е получила срок до вторник за вземане на решение. Комисията планира да се произнесе по сделката до 6 декември.

Социалните мрежи за професионални контакти, които имат достъп до API (интерфейс за приложни програми) на Microsoft, ще продължат да разполагат с тази възможност, след като LinkedIn стане част от компанията, казват източниците.

Другият ключов елемент от отстъпката на концерна е предоставяната на създателите на хардуера възможност да инсталират или LinkedIn, или конкурентни мрежи на компютрите, което показва, че компанията се стреми да избегне всеки опит за набеждаване, че подтиска конкурентните програми. 

Справка в уебсайта на Microsoft показва, че тя има сделки за софтуер с хардуерни производители като Dell, HP, Lenovo, Acer и Huawei.

Припомняме, че ЕК глоби Microsoft с повече от 2,2 млрд. евро (2,3 млрд. долара) през последното десетилетие за различни нарушения, едно от които е обвързването на някои продукти към собствената й операционна система Windows, за да се ограничи конкуренцията.

LinkedIn генерира по-голямата част от годишните си приходи в размер на 3 млрд. долара от кандидати за работа и специалисти по човешките ресурси, които плащат месечни такси, за да публикуват автобиографии и да влизат в контакт с кандидати.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още