IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta ще прибира почти половината от приходите на създателите за метавселената

Общата такса се състои от 30% такса за хардуерната платформа и 17,5% под формата на такси за платформата Horizon

08:12 | 14.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/META</em></p>

Снимка: EPA/META

Компанията майка на Facebook Meta Platforms ще събира около 47,5% от приходите от създателите на цифрови активи и преживявания, направени в платформата за виртуална реалност Horizon Worlds на компанията.

Общата такса се състои от 30% такса за хардуерната платформа за продажбите, направени чрез Meta Quest Store, където се продават приложения и игри, предназначени за нейните очила за виртуална реалност, и още 17,5% под формата на  такси за платформата Horizon, заяви говорител на Meta пред Ройтерс.

В понеделник технологичният гигант заяви, че ще започне да тества инструменти, с които създателите да продават цифрови активи и да печелят пари в Horizon Worlds - ключова част от плана му за създаване на метавселена.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг е критик на таксите от 30% в магазините за приложения на Apple Inc, но последното решение на Meta да таксува създателите с почти половината от приходите им в собствената си платформа разгневи много от тях.

Компанията майка на Facebook, която миналата година промени името си на Meta, инвестира много във виртуална и добавена реалност, за да отрази новия си залог на метавселената - футуристична идея за мрежа от виртуални среди, достъпни чрез различни устройства, където потребителите могат да работят, общуват и играят. Компанията се конкурира с новопоявилите се играчи във виртуалните светове, където земя, сгради, аватари и дори имена могат да се купуват и продават като незаменими токени или виртуални активи, базирани на блокчейн. Пазарът на тези активи избухна през миналата година, а продажбите понякога достигат стотици хиляди долари.

Horizon Worlds на Meta, обширна VR социална платформа, и Horizon Venues, която е фокусирана върху виртуални събития, са ранни итерации на пространства, подобни на метавселената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Каква е пък тая картинка - не ни стига истинската Ръбеста глава, че нарисували и виртуална Ръбеста глава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още