IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta: Да заметем проблемите зад новото име

Новата идентичност е козметична и не променя тъмната страна на платформите и структурата, според която Зукърбърг е едноличен владетел

08:57 | 29.10.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Марк Зукърбърг се дистанцира от себе си. Той подрязва корените на компанията, на която стана съосновател през 2004 г. и в която работи до днес, и ѝ дава ново име. В бъдеще Facebook ще стане Meta. Facebook ще бъде само един продукт сред многото под Meta-чадъра, макар и все още много значим.

С избора на новото име Зукърбърг отдаде почит на мотото на Баухаус - „по-малкото е повече“. И въпреки новото по-кратно име Meta концернът наистина не става по-минималистичен. Колегите от Силициевата долина от Alphabet, известна преди като Google, изглеждат направо бъбриви с осемте си букви срещу четирите на Зукърбърг. А зад Мета има и послание: Зукърбърг може вече да не е шеф на посивяла социална мрежа със съмнителна репутация. Той и групата му се стремят към така наречената „метавселена“.

Визията на Зукърбърг: Животът като вечна холограма, създадена от оборудване за виртуална реалност, компютри и подходящ софтуер – всичко това се захранва от Face... ох, от Meta.

Това със сигурност отразява реалността, доколкото Facebook вече не дефинира бизнеса на интернет гиганта по подобен начин, както преди, и има много други продукти като Instagram или WhatsApp. Едноименната услуга Facebook обаче дефинираше и по-голямата част от противоречията, свързани с компанията, включително настоящата афера с „доносниците“ (разобличителите). Разкритията, направени от бившата колежка Франсис Хаугън, предизвикват доста шум. Основното ѝ твърдение е, че Facebook знае много за рисковете от вредното съдържание на своите платформи, но прави малко за премахването му - заради алчността си за печалбатa.

Но документите разкриват и компания, чиято култура очевидно е ерозирала през годините. Недоволни служители напускат Facebook, останалите критични гласове не се чувстват чути. Във вътрешнофирмени доклади те изразяват загриженост относно влиянието на Facebook върху екстремистки бунтове, протести срещу расизма и нарастващата дезинформация около изборите и пандемията на коронавируса.

Репутацията на Facebook не струва и петаче

Зукърбърг не коментира сегашните твърдения по време на представянето си. Смяната на името изглежда още повече като опит за отвличане на вниманието от настоящата ситуация. Очевидни са сравненията с тютюневата компания Philip Morris, която се преименува на Altria през 2001 г. Освен всичко друго, за да се отърве от негативните асоциации, свързани с тютюневата индустрия, което мениджърите тогава открито признаха. 

Така един страничен, но желан ефект от преименуването може да е това, че в бъдеще критиките се фокусират единствено върху социалната мрежа, а не върху другите дъщерни дружества и области на компанията като Oculus или Horizons. С други думи: нова холдингова компания с различно име създава дистанция от Facebook, социалната мрежа, поне от гледната точка на бизнеса. Защото всъщност е малко вероятно, както се вижда от примера на Google и Alphabet, хората да говорят за проблеми с Meta в бъдеще, когато отново стане дума за Facebook. Въпреки че и двете, разбира се, биха били правилни.

Това може да зарадва инвеститорите, както и да помогне при набирането на нови служители, които не искат да работят директно за мрежата. И групата може би вече се подготвя за следващия дебат за политическите регламенти, който вече започна поради разкритията в САЩ и вероятно ще предизвика допълнителни изслушвания през следващите седмици и месеци. Но и без това репутацията на Facebook е разбита. И то още по времето на скандала с данните около британската компания Cambridge Analytica и различни други негативни новини. В класациите на най-ценните марки Facebook обикновено се нарежда доста зад други американски технологични компании като Apple. А разкритията на Хаугън направиха името на Facebook още по-токсично.  

Вместо това Facebook сега „се преоблича“ с до голяма степен безобидно и по-малко замърсено име. А като ръководител на компанията Meta сега и за самия Зукърбърг може да е по-лесно за да се дистанцира от противоречията и да помогне за извеждането на по-преден план на концепцията за метавселената, която превърна в ядрото на своята стратегия. И по този начин да му позволи да изглежда малко повече като футурист вместо скандален предприемач.

Сред широката общественост, от друга страна, решението може би изглежда като акт на отчаяние, което още веднъж подчертава, че Facebook не е в състояние – или не желае – да поеме отговорност за собствените си действия, да покаже проницателност и смирение. Вместо да търсят решения на проблемите тук и сега, мениджърите предпочитат да говорят за бъдещето и всички страхотни неща, които Facebook, извинете, Meta, един ден ще донесe на хората. И дори промяната на името да е била планирана в продължение на месеци, впечатлението в крайна сметка остава: Едва ли би могло да има по-неподходящ момент. 

Новата идентичност е преди всичко козметична и не променя тъмната страна на платформите на Facebook. Тя също така оставя непокътна структурата на Facebook, която дарява Зукърбърг с изобилие от власт - необичайно дори за технологичната индустрия. Освен че е главен изпълнителен директор и председател на Борда на директорите, той също така контролира мнозинството от правата на глас.

В рамките на дебата за вредното съдържание Зукърбърг често казва, че мрази факта, че Facebook трябва да вземе толкова много решения, които всъщност са отговорност на регулаторите. Иначе казано – той прехвърля отговорността за трудните решения на другите. Когато става дума за всички онези неудобни въпроси, той би искал да делегира отговорност. Това звучи доста фалшиво, когато е казано от  човек, създал компанията си по такъв начин, че да може да я управлява като едноличен владетел. И дори ново име не може да намали това нездравословно ниво на контрол. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Не знам кой нормален човек все още ползва FB и Instagram.Първата платформа не ползвам от 2015-а, когато нещата вече излизаха от контрол и нивото беше изключително ниско. Сега знам, че е в пъти по-зле.А в Инстаграм не знам какво да кажа - да си прекарваш деня скролвайки снимки на манджи и на някакви кухи инфлуенсърки, които обясняват каква нова дрешка са си купили - няма такова дъно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Maria Ivanova4
преди 2 години
Свободата е най-висшето право на човешкия индивид. Само че социалните мрежи отнемат свободата. Най-вече свободата за задълбочено мислене и познание, правят Ви подвластни на непроверени и "интересни" новини, правят Ви лесни за манипулация. Не ползвайте социалните мрежи, защото те Ви правят роби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
ЗаМеtахме лошата репутация под килима и напред към безкрайното светло бъдеще, в което няма полове, няма раси а всички са розови, дъгообразни и правилно политически ориентирани! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още