IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Instagram ще бъде разпитан от Конгреса на САЩ

Компанията е критикувана, че не прави достатъчно, за да предпазва децата от негативното си влияние

09:50 | 25.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Instagram Адам Мосери се очаква да свидетелства за първи път пред Конгреса на САЩ на 6 декември, потвърди пред CNBC говорител на сенатор Ричард Блументал.

„След скандалните репортажи за негативното въздействие на Instagram, искаме да чуем директно от ръководството на компанията защо тя използва мощни алгоритми, които насочват лошо съдържание към деца, карайки ги да попадат в тъмни места, и какво ще стори, за да направи платформата си по-безопасна“, коментира Блументал, който е председател на Подкомисията за защита на потребителите към Сената.

„Оценявам факта, че господин Мосери идва доброволно в подкомисията и се надявам, че той ще подкрепи конкретни законодателни реформи и решения, особено в областта на своите изключително мощни алгоритми“.

Новините, за които първо писа The New York Times, бяха обявени, след като Instagram се сблъска с остри критики, след като бившата служителка на Facebook Франсис Хаугън разкри пред Сената, Комисията по ценните книжа и фондовите борси и медии хиляди страници вътрешни документи на компанията майка Facebook (отскоро ребрандирана на Meta).

Сред разкритията от документите е, че Instagram е провел проучване за това как платформата влияе върху психичното здраве на младите потребители и е открил негативни ефекти върху част от потребителската си база. Например проучването е установило, че около една трета от тинейджърките респонденти твърдят, че когато са се чувствали зле по отношение на телата си, Instagram ги е накарал да се чувстват още по-зле. Освен това показва, че сред тинейджърите, съобщаващи, че имат мисли за самоубийство, при 13% от британските потребители и 6% от американските този проблем отвежда до Instagram.

Компанията обаче омаловажава собственото си проучване и твърди, че малък брой респонденти не могат да бъдат приравнявани към цялостната потребителска база. Но много представители на властите твърдят, че изследването не е достатъчно, за да покаже на Instagram, че би могла да направи повече за борба с негативното въздействие на своята платформа върху младите хора. Властите притискат компанията да се откаже от плановете си да създаде специално приложение за деца. Instagram в крайна сметка реши да сложи на пауза проекта.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг след това беше разпитан няколко пъти от Конгреса по теми като конкуренцията, модерацията на съдържание и неприкосновеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още