IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултанти на Тръмп са злоупотребили с 50 млн. профила във Facebook

Cambridge Analytica е използвала данните, за да разработи софтуер, позволяващ да се предсказват гласуванията и да се влияе на вота

13:35 | 18.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Социалната мрежа Facebook обяви, че е блокирала аналитичната компания Кембридж Аналитика, специализирана в анализ на данни и работила за кандидат-президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г. Компанията е обвинена, че е събирала лични информации за милиони потребители на Фейсбук без тяхното съгласие, предадоха световните агенции.

Според разследване на вестниците New York Times и Observer, Cambridge Analytica  е събрала данните на 50 милиона потребители на Facebook и ги използвала, за да разработи софтуер, позволяващ да се предсказват гласуванията и да се влияе на вота.

Главният прокурор на щата Масачузетс е започнал разследване на твърденията за фирмата, предадоха световните агенции.

Преди няколко години Facebook обви, че Cambridge Analytica е получила данни за потребители от приложение в социалната мрежа. То предлагало заплащане на потребителите, за да попълнят личностни тестове. Приложението било свалено от 270 хил. души. Благодарение на него разработчикът на приложението можел да стигне до различни информации за потребителите, които са го свалили, като например съдържание, което те са харесали, и дори да получи информации за техните приятели. Така чрез приложението били събрани данни за милиони хора. 

През 2015 г. Cambridge Analytica казала, че е унищожила информацията, която е получила чрез приложението. Но преди няколко дни Facebook получил сведения, че не всички данни са били заличени. Докато разследва тези сведения, социалната мрежа е блокирала достъпа и на партньорска компания на Cambridge Analytica - Лаборатории за стратегическа комуникация, както и достъпа на изследователя, създал гореспоменатото приложение - преподавателя по психология от Университета в Кембридж Александър Коган, а също и достъпа на Кристофър Уили от компанията Eunoia Technologies, за която се твърди, че е получила данните от приложението.  

Компанията Cambridge Analytica твърди, че не е извършила нищо нередно. Тя твърди, че партньорската компания

Лаборатории за стратегическа комуникация е наела Коган да осъществи широкомащабен изследователски проект в САЩ. После обаче научила, че Коган е получил лични данни в нарушение на политиката на Facebook и изтрила всички данни, получени от компанията, която го е наела.
Компанията Cambridge Analytica е подкрепяна от семейството на милиардера и донор Робърт Мърсър, който е управител на хедж фонд и който подкрепяше кампанията на Тръмп, както и кампаниите на други консервативни кандидати и каузи.

Кампанията на Тръмп е наела Cambridge Analytica през юни 2016 г. и й е платила над 6,2 милиона долара, според данни на Федералната избирателна комисия. Компанията твърди, че комбинира анализ на личността с демографски показатели, за да предскаже и повлияе на масовото поведение. Компанията твърди, че разполага данни за 220 милиона американци, или две трети от населението на САЩ.

Миналия ноември президентът и генерален директор на Cambridge Analytica Александър Никс разкри, че компанията му се е свързала с основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж по време на кандидат-президентската кампания и е поискала имейли, свързани с кампанията на Хилари Клинтън. Асандж е отказал. Имейли, свързани с кампанията на Клинтън, откраднати от руски агенти, са във фокуса на разследванията за намеса в американските избори. Никс отрече компанията му да е била замесена в руската намеса в изборите.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
ratten
преди 6 години
тия консултанти да не са руските хакери?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още