IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликтът в Украйна – първата война в TikTok

Все повече млади хора се информират за света от социалната мрежа, което я прави все по-важна

22:10 | 14.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Видеокадри на експлозии, кулинарни уроци в бомбоубежище, ускорени курсове по история или дезинформация – войната в Украйна кара социалната мрежа TikTok да кипи със съдържание, което младата публика не пропуска, разказва "Франс прес" в материал, цитиран от БТА.

От две седмици насам в акаунта на Марта Васюта клиповете, показващи я накипрена на музикален фон, отстъпиха място на кадри на опустошени сгради, експлозии и войници на фронта.

Блокирана в Лондон, 20-годишната украинска студентка, която е там на езиков обмен, се превърна в посредник за тези, които все още са в Украйна и снимат трагичното си ежедневие.

“Моята мисия е да разпространявам информация, да привличам внимание, да не спирам да говоря” за това, което преживяват сънародниците ми, казва младата студентка по икономика от Лвов. Някои от нейните видеа вече са видени от над 2 милиона души.

Видеа с инструкции

Сред новите лица в този променящ се TikTok е Валерия Шашенюк, 20-годишна фотографка, останала под бомбите в Чернигов, на североизток от Киев. Също като Марта Васюта тя е преминала към  английския език, за да увеличи обхвата на своите сюрреалистични видеоклипове, от видео с инструкции за правене на борш в бомбоубежище до разходки из развалините на фона на ремикс на Риана. Валерия е част от малкото тиктокъри, които не са се отказали от лековатостта, която е в ДНК-то на социалната мрежа с над 1 милиард потребители.

“Опитвам се да запазя чувството си за хумор, защото това е в природата ми”, обяснява от своя страна Рима, 23-годишна украинка, която се е снимала в коридорите на мазе в Одеса и допълва: “В Украйна не казваме “да отидем да се разходим”, а “да отидем да видим най-близкото убежище”.

“Животът ми се разпада”, споделя Рима, която е намерила убежище в Молдова, в семейството на приятеля си. “Остава ми само иронията”, добавя тя.

Въпреки това “вече не е ясна границата между това, с което можете да се шегувате, и това, което може да нарани хората”, признава Рима, която е художничка по професия и която се отличава с боядисаната си в лилаво и розово коса.

За един месец Марта Васюта пък е удвоила броя на абонатите си, а Валерия Шашенок го е утроила. “Не печеля нищо от това, което правя”, казва Васюта.

“Жизненоважна роля”

Войните и революциите присъстват в социалните мрежи вече повече от десетилетие, но TikTok носи повече спонтанност и привлича по-млада публика от YouTube или Facebook.

В САЩ част от Поколението Z (родено след средата на 90-те години), която не гледа традиционната телевизия, опозна в TikTok една страна, за която не знаеше нищо.

“TikTok играе жизненоважна роля, защото там се информира по-голямата част от младото поколение”, според Крис Дайър, преподавател по история в Ню Орлийнс, който също е създател на съдържание.

“Много е трудно за (младите) да навигират в социалната мрежа и да добиват представа, и да осъзнават ужасяващите страни на събитията, защото те са бомбардирани с пропаганда от всички страни, особено от Русия”, казва Дайър. “Точно затова учители, възпитатели, историци трябва да са там, за да помогнат на младото поколение” да се ориентира, допълни той.

Някои тиктокъри говорят за темата на езика на платформата. Лондончанката Никита Редкар обяснява например, че Русия възприема НАТО като група “токсични мацки”. “Това не се прави за майтап”, уточнява тя. "Това е начин хората да бъдат информирани, защото новините могат да бъдат плашещи”, посочва тя.

“Повече средства”

В отговор на въпрос на АФП TikTok съобщава, че е отделил “повече средства” на “засичането на възникващи заплахи” на платформата и “премахването на вредяща на хората дезинформация”.

На 6 март социалната мрежа, филиал на китайската BiteDance спря качването на нови видеоклипове в Русия, след приемането на закон, наказващ опитите за “дискредитиране” на руските въоръжени сили.

Днес потокът от проруски съобщения очевидно е намалял, макар че някои видеоклипове все още обвиняват западните медии, че използват архивни кадри, или САЩ – че лъжат за точния характер на конфликта.

За разлика от тиктокърите, показващи украинската страна на конфликта, проруските видеоклипове на английски са рядкост.

Най-популярният акаунт е този на руската агенция РИА Новости, която редовно публикува обвинения без доказателства, като например тези за тайни, финансирани от САЩ лаборатории за биологично оръжие в Украйна.

TikTok казва също, че модерира свързаното с насилие съдържание и забранява кадри на физическо насилие, на боеве или пък на нечия смърт.

“Надявам се (видеоклиповете, публикувани от Украйна) да покажат на хората опасностите от войната и да ги вдъхновят да я предотвратят”, казва Крис Дайър. “А не да притъпят чувствителността им и да нормализират войната в техните очи”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
andy
преди 2 години
Е, то най-голямата далавера е в бъркането в живота на другите държави. Погледни краварите как се бъркат, трепят и дерат целия свят! Наричат го "демократизиране". ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Там е пълно с руска агентура ! Навсякъде ! ==> Така е. Можеш като оня отговорен американски другар да се хвърлиш от прозореца с вик: Русские идут!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Аз също не ползвам никакви соц мрежи. Там е пълно с руска агентура ! Навсякъде ! Надявам се сега като им олекнат джобчетата с копейки да започнат да инвестират в собствената си страна за да подобрят живота на обикновенния руснак вместо да се опитват да объркат живота на хора в други държави :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
TikTok
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още