IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията майка на TikTok опроверга Тръмп

Bytedance е научила от медиите за образователен фонд на стойност 5 млрд. долара, какъвто Тръмп прокламира шумно

15:59 | 21.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

В рамките на борбата за преструктуриране на видео платформата TikTok китайската компания майка Bytedance също взе думата в понеделник. Компанията публикува „разяснения относно невярна информация за TikTok“ на китайски в своята платформа за новини Toutiao. 

В тях пекинската интернет компания се противопоставя на важни изявления на правителството около американския президент Доналд Тръмп от уикенда по отношение на споразумението, постигнато между американската IT компания Oracle, американската търговска верига Walmart и Bytedance. Според информацията Oracle има 12,5% дял в новосъздадена компания Tiktok Global, която трябва да се намира в САЩ. Walmart ще получи още 7,5%, а останалите 80 процента ще останат на Bytedance.

Преструктурирането беше необходимо, защото Тръмп разглежда Tiktok като риск за сигурността. Според него китайските власти са могли да получат данни за американци чрез приложението. Затова той постави основата за забрана на приложението в САЩ с две заповеди, които сега са отменени поради споразумението за новата структура на Tiktok, пише в свой анализ Handelsblatt. 

Както американският държавен секретар Майк Помпейо, така и американският президент Тръмп подчертаха през уикенда, че Bytedance вече няма да има влияние върху новосъздадената компания Tiktok Global, в която трябва да бъде обединен бизнесът на американските видео платформи.

В неделя държавният секретар на САЩ Помпейо описа пред телевизия Fox новата роля на Bytedance като „пасивен акционер“. Китайската компания нямало да има "никаква власт за вземане на решения" и никакъв начин да разглежда бизнеса на американската компания.  

Тръмп стигна още по-далеч. "Вече няма да има нищо общо с Китай, ще бъде напълно безопасно, това е част от сделката", каза той. „Целият контрол е в Walmart и Oracle“.

Под заглавие „Слух 1: Основният акционер на Tiktok Global е американски инвеститор и Bytedance ще загуби контрола над Tiktok“ Bytedance пише в изявлението си, публикувано в понеделник, че „реалната ситуация“ е, че Tiktok Global е изцяло притежавано дъщерно дружество на Bytedance със седалище в САЩ. Tiktok Global планира малък кръг от финансиране преди IPO. След финансирането Tiktok Global ще стане холдингова дъщерна компания на Bytedance с 80-процентен дял.

През уикенда Тръмп заяви също, че Tiktok ще създаде образователен фонд на стойност 5 млрд. долара. "Ще създадат много голям фонд", каза той. „Това е техният принос, който поисках“. Bytedance заяви в понеделник, че компанията не е знаела нищо за такъв фонд. „С това ясно даваме да се разбере, че за първи път научихме за образователния фонд на стойност 5 млрд. долара от новините “, се казва в изявлението.

Bytedance също така обяви, че споразумението с Oracle и Walmart не включва трансфер на технологии. „Настоящият план не включва трансфер на каквито и да било алгоритми и технологии“, се казва в изявлението.

Подобен трансфер вероятно би довел до отказ на китайското правителство да даде съгласие за частичната продажба на Oracle и Walmart. Защото в края на август Пекин издаде разширени ограничения за износ, които са насочени наред с други неща към  “услугите за лична информация, базирана на анализ на данни и технология за интерактивен интерфейс с изкуствен интелект“ и изискват одобрение от китайското правителство за продажбата на такива технологии в чужбина.

Наблюдатели считат, че  разширяването е така проектирано, че да може да възпрепятства или предотврати продажбата на бизнеса на Tiktok. Тъй като обаче алгоритъмът трябва да остане в Bytedance, споразумението изглежда приемливо за Пекин от днешна гледна точка. 

Ху Сиджин, ръководител на държавния китайски Global Times и герой на китайските националисти, написа в Twitter в неделя: „Това решение все още е несправедливо, но избягва най-лошия резултат - спирането или продажбата на Tiktok изцяло на американска компания”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още