IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво иска да направи Мъск с Twitter?

Предприемачът настоява кодът на социалната мрежа да е отворен, а модерацията на съдържанието да не е толкова строга

15:28 | 19.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex FLynn/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex FLynn/Bloomberg

Илон Мъск иска да направи значителни промени в Twitter.

През април в документи, подадени до регулаторите, в туитове и интервю на конференция TED той подсказа какво мисли за компанията и какво би направил, ако успешно придобие социалната мрежа, използвана от повече от 200 млн. души по света, пише Wall Street Journal.

Главният изпълнителен директор на Tesla предложи да придобие Twitter срещу 43 млрд. долара, като обяви офертата си на 14 април. В отговор компанията прие стратегията „отровно хапче“ (тактика, с която да се спре или обезкуражи опит за враждебно придобиване - бел. ред.), която пречи на Мъск да увеличи дела си в Twitter отвъд 15%.

Бордът все още не е отговорил формално на детайлите от предложението. Междувременно това е списък с неща, които Мъск твърди, че би искал да направи с платформата.

Да отслаби позициите относно модерирането на съдържанието

Мъск, който се самоопределя като „абсолютист за свободата на словото“, коментира в интервю по време на TED конференция на 14 април, че Twitter „де факто е градски площад“ и че „е много важно да има приобщаваща арена за свободна реч“.

По думите му Twitter трябва да бъде по-предпазлив, когато решава дали да премахне туитове, или да блокира за постоянно потребители.

Освен това платформата трябва да следва законите на страната, в която предоставя услугите си, коментира Мъск. А когато Twitter прави промени, за да увеличи или намали обхвата на даден туит, той трябва да даде на потребителите представа за случилото се, коментира той.

Мъск твърди, че не разполага с всички отговори. Междувременно Twitter прекара години в опити да популяризира това, което нарича по-здравословен дискурс в платформата, засилвайки модерирането на съдържание отчасти с аргумента, че това е добре за бизнеса.

Да създаде функция за редактиране на туитове

Бутонът за редактиране е нещо, което потребителите отдавна искат. По-рано през април Мъск пусна анкета в Twitter, запитвайки потребителите дали искат такава опция. Над 4 млн. акаунта са гласували, а над 70% от тях твърдят, че искат. Twitter пък каза, че работи по бутон за редакция от миналата година.

Мъск повтори подкрепата си за бутона в интервюто на TED и размишлява за начините, по които платформата може да приложи тази функция.

Да свали публичната компания от борсата

В документи до регулаторите Мъск твърди, че иска да свали Twitter от борсата.

„Twitter трябва да бъде трансформирана в компания извън борсата“, коментира той. „Twitter има изключителен потенциал. Аз ще го отключа“.

Изваждането на Twitter от фондовата борса вероятно ще улесни Мъск да направи желаните от него промени в компанията, тъй като голяма част от натиска на акционерите ще отпадне. Въпреки това Мъск каза в интервюто на TED, че би искал да запази възможно най-много акционери, ако успее да свали компанията от публичния пазар.

Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още