IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия глобява WhatsApp с рекордните 225 млн. евро

Казусът е свързан с прозрачността относно практиките за споделяне на данни на чат приложението

17:04 | 02.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Ирландия наложи глоба от рекордните 225 млн. евро на WhatsApp след разследване на прозрачността на чат приложението във връзка със споделянето на лични данни с други компании на Facebook, предава Ройтерс. 

Whatsapp заяви, че ще обжалва. 

Ирландската комисия за неприкосновеност на данните (DPC) заяви, че проблемите са свързани с това дали WhatsApp през 2018 г. е изпълнила правилата за данните в ЕС относно прозрачността. 

"Това включва информацията, предоставена на субектите, чиито са данните, за обработката на информация между WhatsApp и други компании на Facebook", посочва ирландският регулатор. 

Говорител на WhatsApp твърди, че въпросите, които се разглеждат, са свързани с политики, които са били в сила през 2018 г. 

"WhatsApp е ангажирана с предоставянето на сигурна и доверена услуга. Работихме, за да гарантираме, че информацията, която предоставяме, е прозрачна и изчерпателна и ще продължим да го правим“, коментира говорителят.

„Не сме съгласни с днешното решение за прозрачността, която предоставихме на хората през 2018 г. Санкциите са напълно непропорционални“, посочва в изявление говорител на компанията.

Ирландската DPC е водещ регулатор относно неприкосновеността на личните данни за Facebook в Европа, защото централата на технологичния гигант за региона се намира в Дъблин.

В миналото DPC беше критикувана от други европейски регулатори, че ѝ отнема прекалено дълго време да стигне до решение, свързано с технологичните гиганти, както и че не ги глобява достатъчно за нарушенията им.

Регулатори на данните от други осем европейски държави задействаха механизъм за решаване на спорове, след като Ирландия сподели временното си решение по повод разследването на WhatsApp, което започна през декември 2018 г.

През юли на заседание на Европейския съвет за защита на данните беше издадена „ясна инструкция, която изисква DPC да направи преоценка и да увеличи предложената глоба въз основа на редица фактори“, посочва ирландският регулатор. „След тази преоценка DPC наложи глоба от 225 млн. евро на WhatsApp”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Up sofix up2000
преди 2 години
Надявам се ЕК да поряви смелост и да наглоби американските трилионни чудовища с по 10-20 -50 милиарда за информационното робството в което вече живеем!! някои еднорози имат по 95% от доден пазара и няма защо да бъдат галени като пухкави котки, защото са нагли акули!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още