IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Instagram влиза в битката с дезинформацията

Приложението добави нов инструмент за сигнализиране за публикации с невярна информация

10:40 | 16.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Instagram добавя функция, чрез която потребителите могат да сигнализират за публикации, които смятат за неверни, обяви притежаваната от Facebook услуга за споделяне на снимки и видео. Целта на хода е да се намали дезинформацията и другите нарушения в платформата, предава Ройтерс.

Публикуването на невярна информация не е блокирано в нито една от услугите на Facebook, но компанията полага усилия да достига до дезинформацията и предупреждава потребителите за такава.

През май Facebook започна да използва алгоритъм за разпознаване на снимките в Instagram, за да намира съдържание, което не е подходящо за приложението ѝ, и освен това разшири програмата си за участие на трети страни в проверката на факти.

Резултатите, които бъдат определени като фалшиви, се премахват от местата, на които потребителите търсят ново съдържание, като таба Explore в Instagram или при търсенето на хаштагове.

Facebook има 54 партньора за проверка на фактите на 42 езика, но програмата в Instagram засега е активна само в Съединените щати.

“Това е първоначална стъпка, докато работим по по-обширен подход за справяне с дезинформацията”, коментира говорителката на Facebook Стефани Отуей.

До голяма степен Instagram успя да избегне критиките, които получи компанията майка по отношение опазването на личните данни на потребителите и руската намеса в изборите в САЩ чрез разпространението на дезинформация в платформата преди изборите за американски президент през 2016 г.

От Facebook очакват Instagram вероятно да се превърне в място за битка при следващите избори. Освен това платформата е под натиск да премахне деликатно съдържание, включително публикации, които призовават хората да не се ваксинират.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още