IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Instagram пуска нови функции преди появата на Мосери пред Конгреса

Компанията залага на функции за защита на тинейджърите в опит да се защити

18:38 | 07.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Instagram обяви, че пуска няколко нови функции в опит да повиши сигурността на тинейджърите в приложението, включително залага на родителски контрол и опцията да не се позволява на хората да отбелязват или споменават тинейджъри в публикации, пише CNBC.

Промените са направени само ден преди главният изпълнителен директор на Instagram Адам Мосери за първи път да бъде изслушан от Конгреса на САЩ. Разпитът на Мосери беше планиран, след като се появи информация, че Facebook, сега Meta, и Instagram са наясно с вредите, които техните приложения и услуги причиняват, в това число и на психичното здраве на тинейджърите.

Вътрешна презентация на Facebook, за която писа първо The Wall Street Journal, разкрива, че при 16% от британските  тинейджъри и 6% от американските, заявили, че са имали мисли за самоубийство, проблемът е свързан с Instagram. Информацията е базирана на стотици страници вътрешни документи, предоставени от бившата служителка и разобличителка на Facebook Франсис Хаугъб. Над 40% от потребителите на Instagram са до 22-годишни, показват още документите. След изтичането на тези данни Instagram сложи на пауза плановете си да създаде специална версия на приложението, насочена към деца.

Сега Мосери може да посочи част от новите функции, за да защити компанията си пред властите.

Instagram ще попречи на потребителите да отбелязват или да споменават тинейджъри, които не ги следват например. Освен това ще започне да препоръчва други теми, ако детето прекарва много време в разглеждане на публикации, свързани с конкретен интерес, твърди компанията. Тя ще пусне и инструменти за родители следващата година, които ще им позволят да виждат и ограничават колко време тинейджърите прекарват в Instagram, като ще получават известия, ако детето сигнализира за проблеми с друг потребител.

Друга функция, наречена „Take a Break”, ще призовава потребителите да спрат да използват Instagram на момента и ще им напомня да си вземат почивка от услугата, посочва компанията. Функцията, която трябва да бъде включена предварително, за да работи, ще тръгне в САЩ, Канада и Австралия от сряда. До началото на следващата година се очаква тя да бъде налична за всички потребители по света, допълва Instagram.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още