IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия въвежда нови правила за социалните мрежи

Facebook, Google и Twitter са изправени пред все повече предизвикателства от редица правителства по света

10:22 | 01.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Индия въведе нови, по-стриктни правила за Facebook, Twitter и други социални мрежи седмици след като правителството се опита да окаже натиск върху Twitter да свали акаунти, които властите смятат за проблемни, пише CNN.

Правилата изискват социалните мрежи да създадат три позиции в Индия: директор, който да отговаря за изпълнението на всички местни закони, „директор по жалбите“, който да адресира притесненията на индийските потребители в платформите, и „човек за контакт“, който да е на линия 24/7 за местните власти. Освен това компаниите ще трябва да публикуват доклад за дейността си всеки месец, за да покажат, че изпълняват законите, като в него ще посочват по колко сигнала са получили и какви действия са предприели.

Социалните мрежи ще бъдат длъжни да премахват някои видове съдържание, включително публикации, които включват „пълна или частична голота“, „сексуален акт“ и други.

Големите социални мрежи, които Индия ще определя според броя на потребителите им, ще получат три месеца, в които да изпълнят новите правила, докато по-малките се очаква да се съобразят веднага, посочва правителството.

Новата регулация се случва след ожесточен спор между Twitter и индийското правителство. Социалната мрежа възстанови няколко акаунта, които властите ѝ наредиха да премахне за използването на т.нар. „неоснователни и подбуждащи“ хаштагове, свързани с фермерите, които протестират срещу новите земеделски реформи. В крайна сметка платформата свали стотици акаунти и частично ограничи други, но все пак постави граница, като отказа да блокира акаунти на журналисти, активисти и политици.

Същевременно правилата сигнализират за все по-голямото желание на страните по света да обуздаят големите технологични компании като Google, Facebook и Twitter, за които правителствата се опасяват, че са станали прекалено влиятелни и носят твърде малко отговорност.

„Социалните мрежи са добре дошли да правят бизнес в Индия – те се справят изключително добре, развиват добър бизнес, привлякоха добър брой потребители и овластиха обикновените индийци“, коментира Рави Шанкар Прасад, който е министър на електрониката и информационните технологии на Индия. Но по думите му макар правителството „да приветства критиката и правото на несъгласие“, технологичните компании трябва да направят повече „срещу злоупотребата със социалните мрежи“.

Facebook заяви, че „внимателно ще проучи“ новите правила. „Ние винаги сме показвали ясно, че като компания приветстваме регулацията, която дава насоки за адресиране на най-трудните предизвикателства в интернет“, коментира говорител на компанията пред CNN Business. „Facebook е съюзник на Индия, а програмата за безопасност и сигурност е критична за нашите платформи“.

Twitter също твърди, че разглежда правилата. Google, която притежава YouTube, не е отговорила веднага на запитванията за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още