IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия отмени закон, ограничаващ свободата на изразяване в социалните мрежи

Решението бе приветствано като победа за свободата на словото

17:11 | 24.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Върховният съд в Индия отмени закон, който даваше на властите правото да вкарват в затвора хора заради обидни публикации онлайн. Решението е приветствано като победа за свободата на словото на най-големия интернет пазар по растеж, предава Ройтерс.

Законът беше обжалван във Върховния съд от студенти по право, блогъри, писатели и правозащитни групи след редица арести в страната заради публикации в социалните мрежи.

Съдиите Джейсти Челамешвар и Рохинтон Ф. Наримар заявиха, че законът е удар по свободата на словото и изразяването.

Вносителите на петицията твърдят, че законът, който е въведен през 2008 г. от предишното правителство от политици, които преследват критиците си. Премиерът Нарендра Моди заяви, че приветства решението на съда.

„Правителството абсолютно зачита свободата на словото и изразяването в социалните мрежи и няма намерение да го ограничава“, коментира министър Рави Шанкар Прасад, отговарящ за телекомуникациите и IT индустрията.

Facebook, Twitter и Google не са отговорили веднага на запитването за коментар по случая, но Асоциацията за интернет и мобилни услуги в Индия заяви, че решението защитава потребителите и бизнеса.

"Решението е предвестник на нова фаза в развитието на интернета в Индия“, посочва групата в изявление.

Миналата седмица полицията в северния щат Утар Прадеш изведе 16-годишно момче от училището му по подозрение, че е публикувало обиден текст за влиятелен местен политик. Сред жертвите на закона се оказа и карикатурист от Мумбай, който беше вкаран в затвора.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още