IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google подписва договори с германски издатели за авторски права

Засега са договорени условията със списание Spiegel, вестниците Zeit, Tagesspiegel и новинарския сайт t-online.de

21:10 | 19.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Gray/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Gray/Bloomberg

Американският технологичен концерн Google обяви, че е подписал първите си договори с германски издатели след въвеждането на нов закон, който дава повече права на авторите на онлайн новини, предаде DPA.

Споразумения вече са подписани със списание Spiegel, вестниците Zeit, Tagesspiegel   и новинарския сайт t-online.de. Компаниите потвърдиха споразуменията с интернет гиганта.

Разговорите с други издатели са в напреднала фаза, съобщи американския концерн в комюнике.

„Както за нас, така и за партньорите ни тези споразумения за авторски права представляват крайъгълен камък в укрепването на успешните партньорства“, се посочва в съобщението, в което не се дават подробнoсти относно финансовите уговорки.

По-рано тази година германският закон за авторските права бе изменен, за да отчете нарастващото влияние на интернет по отношение на защитеното с авторски права съдържание. Това бе предприето след приемането на Европейската директива за авторските права, която се прилага в страните членки на ЕС.

Германия прие и допълнителен закон за издателите на печатни издания и журналистите в страната.

Целта на промените е да гарантира, че авторите и издателите са финансово компенсирани, когато външни интернет платформи използват съдържанието им.
В споразуменията на Google с германските издатели, които идват след подобни сделки във Франция и други страни, е отбелязано, че така наречените снипети (кратки откъси от целия авторски материал) не са включени в закона. Не е ясно колко кратки или колко дълги могат да бъдат тези извлечения, отбелязва DPA.

Google подчерта, че ще продължи преговорите „с всички германски издатели – големи и малки – както и с дружествата за колективно управление” и е уверен, че ще намери законно съвместимо решение, което ще работи за всички. Скоро ще бъде предоставена информация за това как други упълномощени издатели също могат да получават плащания съгласно новия допълнителен закон за авторското право.

Медийната индустрия очаква с нетърпение да види дали Google може да постигне споразумение и с дружеството за колективно управление Corint Media (бивше VG Media). Компанията, която между другото представлява интересите на най-големия германски издател Springer, наскоро поиска Google да плати 420 млн. евро на медийни издатели за 2022 г. Лицензионната такса се изисква за използване на заглавия, кратки откъси от статии и мини снимки. Google отхвърли искането като нереалистично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още