IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голяма хакерска атака засегна популярни профили в Twitter

Извършен е пробив във вътрешните системи на компанията

09:55 | 16.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Тwitter обяви, че хакери са се сдобили с достъп до вътрешните ѝ системи и са нахлули в профилите на някои от най-известните имена в платформата, включително в този на кандидата за президент на САЩ Джо Байдън, реалити звездата Ким Кардашиян, американският президент Барак Обама и милиардера Илон Мъск, като са използвали акаунтите за събиране на дигитална валута, предава Ройтерс.

Twitter заяви, че служители, които имат достъп до вътрешните системи, успешно са били таргетирани от хакерите, които „използвали техния достъп, за да получат контрол върху множество популярни (включително верифицирани) акаунти и да туитват от тяхно име“.

„Търсим какви други зловредни активности може да са извършили или информация, до която може да са получили достъп, и ще споделим повече, когато знаем“, посочва компанията.

Twitter временно предприе необичайна стъпка да забрани за няколко часа поне някои верифицирани акаунти да публикуват в платформата. Компанията твърди, че ще възстанови достъпа, само когато е убедена, че това може да се случи сигурно.

Публично достъпни блокчейн записи показват, че измамниците са получили над 100 хил. долара под формата на криптовалути.

Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси по-рано заяви, че компанията разглежда проблема и обеща да сподели „всичко, което можем, когато имаме по-пълно разбиране какво точно се случи“.

„Тежък ден за нас в Twitter. Чувстваме се ужасно, че това се случи“, написа той в туит.

Пробив в сигурността

Книжата на социалната мрежа понижиха стойността си с близо 5% по време на следборсовата търговия преди да изтрият загубата.

В часовете след първоначалния пробив, част от най-популярните потребители на платформата изглежда не успяваха да си върнат контрола върху акаунтите си. В случая на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мък един туит, свързан с криптовалути, е бил премахнат, а малко по-късно се е появил втори, а след това и трети.

Сред известните акаунти, които са засегнати, попадат тези на рапъра Кание Уест, основателя на Amazon Джеф Безос, инвеститора Уорън Бъфет, съоснователя на Microsoft Бил Гейтс и корпоративните акаунти на Uber и Apple. Няколко профила на фокусирани върху криптовалутите организации също са били компрометирани.

Заедно засегнатите акаунти имат десетки милиони последователи.

Няколко експерти твърдят, че инцидентът повдига въпроси за киберсигурността на Twitter.

„Ясно е, че компанията не прави достатъчно, за да се защити“, коментира Орън Фалковиц, бивш главен изпълнителен директор на Area 1 Security.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още