IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски регулатор иска WhatsApp да спре да предава данни на Facebook

Регулаторът настоява за заповед, която незабавно да влезе в сила

17:40 | 13.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P. 

Един от най-строгите германски регулатори на данните настоява за издаването на административна заповед, която да спре Facebook да събира потребителска информация от WhatsApp, пише Bloomberg.

Регулаторът в Хамбург иска заповед за незабавно изпълнение преди 15 май поради опасения, че промените в политиката могат да доведат до използването на такива данни за по-мащабни маркетингови и рекламни цели.

„В момента WhatsApp се ползва от близо 60 млн. души в Германия и до този момент е най-широко използваното социално приложение, изпреварвайки дори Facebook”, твърди Йоханес Каспар, който е представител на регулатора. „Следователно е още по-важно да се гарантира, че големият брой потребители, който прави услугата привлекателна за много хора, не води до злоупотреба със силата на данните“.

По-рано тази година WhatsApp забави влизането в сила на новите ѝ политики за поверителност, след като объркването и реакциите на потребителите принудиха чат услугата да обясни по-ясно какви данни събира и как споделя тази информация със своята компания майка – Facebook. През януари главният британски регулатор за защита на данните заяви, че милиони хора са спрели да ползват WhatsApp и са се насочили към алтернативни чат услуги като Telegram и Signal.

Facebook твърди, че разглежда документите, получени от регулатора в Хамбург, и ще отговори така, че да разясни онова, което е неясно, както и какви са целите и ефектът от промените. Освен това твърди, че остава „ангажирана с предлагането на сигурна комуникация на всички“.

„За да бъдем ясни, чрез приемането на актуализираните условия на WhatsApp, потребителите не се съгласяват с разширяване на възможностите ни да споделяме данни с Facebook, а актуализацията не засяга поверителността на техните съобщения с прители или семейство, където и да се намират по света“, посочва още Facebook.

Компанията ще има възможност да отговори на всички въпроси по време на изслушване, обяви регулаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още