IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федерален съдия от Пенсилвания направи подарък на TikTok

С решението по дело на инфлуенсъри се блокира широк набор от правителствени ограничения за китайското приложение

09:49 | 31.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Федерален съдия в Пенсилвания блокира широк набор от правителствени ограничения за китайското приложение за споделяне на видео TikTok в САЩ, съобщава Bloomberg.

Американският окръжен съдия Уенди Бийтълстоун издаде временна заповед, с която блокира забраната на TikTok. Решението и е в отговор на дело, заведено от група ищци, които използват TikTok, за да изкарват прехраната си.

Предложените правила, които трябва да влязат в сила на 12 ноември, ще забранят на компаниите да предоставят основните уеб услуги, които правят приложението достъпно в САЩ, припомня Bloomberg.

САЩ твърдят, че TikTok е заплаха за националната сигурност, тъй като собствеността му от базираната в Пекин ByteDance Ltd. дава на китайското правителство достъп до личните данни на милиони американци. Президентът Доналд Тръмп поиска от ByteDance да намери американски купувач за TikTok, а компанията търси одобрение от САЩ за сделка за продажба на дял в приложението на Oracle Corp. и Walmart Inc. преди крайния срок от 12 ноември.

В решението си Бийтълстоун казва, че забраните за TikTok вероятно надхвърлят правомощията на правителството съгласно акта за извънредни правомощия, на който Белият дом многократно се позовава, за да оправдае мерките. Тя също така посочва, че забраната ще нанесе „непоправима вреда“ на потребителите на TikTok, които осъществяват инфлуенс маркетинг в приложението.

„Ищците ще загубят способността да се ангажират с милионите си последователи в TikTok и свързаното с това спонсорство на марките“, посочва съдията.

Bloomberg припомня, че същият съдия се произнесе срещу потребителите на приложението през септември в по-ранна фаза от тяхното дело.

Адвокат на тримата създатели на съдържание в TikTok, които заведоха делото в Пенсилвания, приветства решението като победа за свободата на словото. Министерството на правосъдието на САЩ не е отговорило на искането за коментар.

Преди това федерален съдия във Вашингтон блокира отделна част от забраната на Тръмп, която трябваше да влезе в сила през септември, и предотврати изтеглянето на TikTok от магазините за приложения.

Администрацията цитира опасения за националната сигурност, опитвайки се да забрани друго китайско приложение - WeChat, но и това беше блокирано от съдия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още