IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook се противопоставя на решение на американски съд

Компанията иска да разкрие на трима потребители, че властите са искали информация за тях

10:44 | 04.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Социалната мрежа Facebook се противопоставя на разпореждане на американски съд, което пречи на компанията да говори за три правителствени проучвания. Фирмата посочва, че всичко това представлява заплаха за свободата на словото, сочат съдебни документи, цитирани от Ройтерс.

Facebook посочва, че иска да уведоми трима потребители за това, че властите са искали информация за тях и комуникациите им, а също така да се даде възможност на тези потребители да направят възражение срещу решението.

"Ние вярваме, че има важни притеснения, свързани с Първата поправка, в този случай, включително отказът на правителството да ни позволи да уведомим трима души за по-сериозните запитвания за информация от акаунтите им във връзка с обществено събитие“, обяви Facebook в изявление.

Първата поправка на американската конституция гарантира определени права, включително свободата на словото.

Уилям Милър, говорител на американските прокурори, отказва да коментира въпроса.

Facebook е решила да оспори заповедта, защото свободата на словото е поставена под въпрос и защото събитията подчертават, че правителствените разследвания като цяло не са публично известни, посочва компанията в съдебните документи.

Какво точно е било разследването, в случая не е известно. Един от документите по случая посочва, че производството съвпада с обвиненията срещу хора, които са протестирали в деня на встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп през януари.

Повече от 200 души бяха арестувани във Вашингтон във въпросния ден. Маскирани активисти хвърляха камъни по полицията, а няколко коли бяха подпалени.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още