IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook се изправя пред разследвания за злоупотреби с данни

Редица представители на Сената в САЩ искат Марк Зукърбърг да свидетелства пред органа

12:26 | 20.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Създателят и изпълнителен директор на Facebook – Марк Зукърбърг, ще трябва да се яви пред съда във връзка с разследвания срещу социалната мрежа. Компанията е обвинена, че не е информирала потребителите, че споделената от тях информация е предоставена и съхранявана от Cambridge Analytica - компания, работеща в сферата на данните, която се свързва с подкрепа за Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016-а година.

В петък от социалната мрежа заявиха, че Cambridge Analytica е с блокиран достъп до Facebook, докато текат разследванията по обвинения, че лондонската компания не е спазила обещание, според което тя ще изтрие данни, (уж) придобити чрез методи, които нарушават правилата за ползване на Facebook. И двете компании засега отричат да са извършени закононарушения.

С нарастването на популярността на социалната мрежа, както и на нейната роля в обществено-политическия живот на редица държави, на фона на тези събития все повече хора застават зад мнението, че е крайно време Марк Зукърбърг публично да защити творението си и да докаже целите, за които се използва то. Не са малко и хората, които застават зад по-категорични позиции, а именно – че е необходимо независимо разследване, което да установи дали е извършена злоупотреба с данните, които потребителите са доставили. Разследването трябва да проучи и дали са налични достатъчно средства, които да изискват изричното (и съзнателно) съгласие на потребителите, когато става въпрос за каквито и да е дейности, свързани с предоставянето и обработката на техните данни, коментира Георги Кацаров от Софтуерния университет.

„Това е голямо нарушение и трябва да бъде разследвано. Ясно е, че тези платформи не могат сами да се разследват", заяви Ейми Клобюкар, сенатор от Демократическата партия, от Минесота, във връзка със случая. "Призовавам за повече прозрачност и отговорност от тези онлайн платформи, а те ни казват „Доверете ни се“. Затова смятам, че Марк Зукърбърг трябва да свидетелства пред Сената“.

Изказването на сенатор Клобюкар бе подкрепено от Адам Шиф, най-високопоставения представител на демократите в Законодателната комисия, която вече разследва манипулации чрез социалните мрежи по време на кампанията за президентските избори през 2016 г. „Мисля, че ще е от полза за него [Зукърбърг] да се изправи пред съответните надзорни комисии. А и не само за него, изобщо за изпълнителните директори на всички по-големи компании, които оперират в тази сфера“, заяви той пред Washington Post.

На сходна позиция застана и републиканецът Марко Рубио, който заяви: „Развитието на тези компании е по-бързо отколкото тяхното институционално съзряване. В същото време заради това бързо развитие, съчетано с позитивен отклик у хората и медиите, те може да решат, че са над правилата, които важат за всички останали.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още