IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook променя правилата си за онлайн атаките над публични личности

Социалната мрежа ще причислява активистите и журналистите към „неволеви“ публични личности

09:55 | 14.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Johannes Berg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Johannes Berg/Bloomberg

Най-голямата в света социална мрежа Facebook Inc вече ще смята активистите и журналистите за „неволеви“ публични личности и така ще увеличи защитата срещу тормоза, насочени към тези групи, заяви в интервю за Ройтерс нейният ръководител по глобалната безопасност.

Компанията за социални медии, която позволява по-критични коментари на публични личности, отколкото на частни лица, променя подхода си към тормоза на журналисти и "защитници на правата на човека", които според нея са по-често в полезрението на обществеността поради тяхната работа.

В момента Facebook е под широко наблюдение от страна на световните законодатели и регулаторни органи относно практиките му за модериране на съдържание и вредите, свързани с неговите платформи, а вътрешнофирмени документи, изтекли от бившия служител Франсис Хаугън, бяха в основата за изслушването в Сената на САЩ миналата седмица.

Начинът, по който Facebook, който има около 2,8 милиарда активни потребители месечно, третира публичните личности и съдържанието, публикувано от или около тези фигури, беше област на интензивен дебат. През последните седмици системата за кръстосана проверка на компанията, за която Wall Street Journal съобщи, че освобождава някои високопоставени потребители от обичайните правила на Facebook, беше в центъра на вниманието.

Facebook също така прави разлика между публични личности и частни лица и по отношение на защитата, която предоставя по време на онлайн дискусии: например на потребителите обикновено е позволено да призовават за смърт на знаменитост в дискусиите в платформата, стига да не маркират или директно да споменават знаменитост. Те не могат да призовават за смърт на частно лице или журналист, съгласно политиките на Facebook.

Компанията отказа да сподели списък с други видове публични личности, но заяви, че те се оценяват за всеки отделен случай. По-рано тази година Facebook заяви, че ще премахне съдържание, което празнува, възхвалява или се подиграва на смъртта на Джордж Флойд, тъй като той е смятан за „неволна“ публична личност.

Глобалният ръководител на Facebook по безопасността Антигона Дейвис заяви, че компанията разширява и типовете атаки, които не би позволила да се упражняват над публични личности на своите сайтове. По думите ѝ това са част от усилията да се намалят атаките, които са непропорционално насочени към жени, цветнокожи хора и ЛГБТ общността (лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора).

Facebook вече няма да допуска тежко и нежелано сексуализиращо съдържание, унизителни сексуализирани, разкрасени със софтуер изображения или рисунки или директни негативни атаки срещу външния вид на човек, например в коментари към профила на публична личност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още