IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook оспорва ирландската заповед за спиране на трансфера на данни към САЩ

Компанията настоява за прагматичен подход, докато се стигне до устойчиво дългосрочно решение

16:55 | 11.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Facebook обжалва предварителната заповед на ирландския регулатор за опазване на личната информация, която забранява трансфера на данни от Европа към САЩ, пише Wall Street Journal.

В четвъртък социалната мрежа е завела дело срещу Ирландската комисия за защита на данните във Висшия съд на Ирландия. Компанията твърди, че иска съдебен преглед на процеса, извършен от комисията за данни, защото тя обяви заключението си преди насоките от органа, представляващ всички регулатори по неприкосновеността на личния живот в Европейския съюз.

„Липсата на сигурни, защитени и легални международни трансфери на данни ще имат ощетяващи последици върху европейската икономика“, обяви Facebook. “Призоваваме регулаторите да възприемат прагматичен и пропорционален подход, докато не се стигне до устойчиво дългосрочно решение“.

Компанията не желае да коментира дали е поискала да се спре финализирането на предварителната заповед, нито да разкрие повече подробности за основанията на искането си.

Ирландската комисия за защита на данните е отказала да коментира темата.

Обжалването се случва, след като в сряда стана ясно, че комисията е информирала Facebook за предварителното си решение и планира да нареди спиране на прехвърлянето на лична информация за потребителите от Европейския съюз към сървърите на Facebook в Съединените щати.

Комисията установи, че юлското решение от Върховния съд на ЕС означава, че основният правен механизъм, който Facebook използва, за да изпраща данните на своите потребители до САЩ, вече не е валиден.

Решението от юли ограничава начина, по който компаниите могат да изпращат лична информация на европейците до САЩ, тъй като съдът заяви, че европейските граждани нямат възможност да оспорват последващо разглеждане на тези данни от американските служби за наблюдение, ако има такова.

Как и дали ирландската заповед ще повлияе върху технологичната индустрия и компаниите, които тя обслужва, предстои да стане ясно. Въпреки че заповедта се отнася до Facebook, същата логика може да бъде приложена и за други големи технологични компании, които са обект на американските закони за наблюдение, твърдят източници, запознати с въпроса.

Някои юристи твърдят, че разрешаването на основните въпроси от съдебното решение на ЕС може да изисква промени в американските закони за наблюдение, така че да се дадат повече законни права на европейците.

Ирландската комисия е дала срок на Facebook до средата на септември да отговори на заповедта, твърдят източници, запознати с въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още