IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook има достъп и до данни, изтрити от потребителите?

Бивш служител на компанията твърди, че е бил уволнен, защото е поставил под въпрос тази практика

11:41 | 07.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Бивш проверяващ съдържанието във Facebook твърди, че е бил уволнен, защото е сигнализирал за нов фирмен протокол, позволяващ на служителители да „възкресяват“ данни, които потребителите вече са изтрили, пише Bloomberg.

Бренън Лоусън съди Meta Platforms в Калифорния, твърдейки, че е бил информиран за новия протокол по време на среща на служителите в края на 2018 г. и веднага е поставил под въпрос неговата законност. По думите му скоро след това е бил уволнен и е останал безработен в продължение на 18 месеца. Сега търси повече от 3 млн. долара обезщетение плюс наказателни щети.

Новият протокол е позволил на членовете на Global Escalation екипа на социалната мрежа „да заобиколи нормалните протоколи за поверителност на Facebook”, извличайки данни от приложението Messenger, „които потребителите са избрали да изтрият“, гласи жалбата на Лоусън.

Изглежда, че протоколът нарушава правилата на Европейския съюз за дигитална поверителност и заповед на Федералната търговска комисия, която изисква от Facebook да информира коректно потребителите за своите политики за запазване на данни, пише още в жалбата.

Лоусън твърди, че осъзнавал, че се изправя пред голяма несигурност заради съмненията си в законността на практиката и се е страхувал, че ще бъде уволнен, ако настоява по въпроса. Той е уволнен през юли 2019 г. за предполагаемо неправилно използване на административен инструмент на Facebook. Мъжът твърди, че това е претекст и акт на отмъщение.

Facebook не е отговорила на запитване за коментар, изпратено след обичайното работно време.

Екипът, който Лоусън споменава, използва протокола, за да помогне на властите при разследвания на потребители, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още