IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook е спряла две кампании на фалшиви акаунти, свързани с руски медии

Отстранени са 289 страници и 75 профила

20:00 | 17.01.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Facebook обяви, че е спряла две кампании, водени от фалшиви акаунти, свързани с Русия и нейната новинарска услуга Спутник, докато се опитва да се бори с дезинформацията в платформата си, пише Bloomberg.

Американската интернет компания е отстранила 289 страници и 75 профила, за които твърди, че имат необичайно поведение в една от операциите. В публикация в блога на Facebook Натаниел Глейчър, ръководител на политиките по киберсигурността, коментира, че около 790 хил. акаунта следват една или повече от страниците, а за онлайн реклами са били похарчени 135 хил. долара. Те са платени в евро, рубли и щатски долари.

Страниците са били свързани със служители на базираната в Москва Спутник, посочва Facebook. Спутник не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Социалната мрежа се бори с чуждестранното влияние в нейния уебсайт. В края на миналата година Facebook заяви, че е свалила акаунти преди междинните избори в САЩ. Според американските власти тези профили вероятно са свързани с Руската агенция за интернет проучвания – същата група, която специален прокурор Робърт Мълър посочи за отговорна за потенциалната намеса в изборите за президент на САЩ през 2016 г.

Страниците и акаунтите, свързани със Спутник, са били представени като независими новинарски страници, коментира Глейчър. Въпросните страници са съдържали информация срещу НАТО и призиви за протести. Първата реклама е била пусната през 2013 г., а най-новата – този месец. По думите на Глейчър Facebook е открила дейност, припокриваща се с тази на Руската агенция за проучвания.

“Свалихме тези страници и акаунти на база на тяхното поведение, не на съдържанието, което публикуват“, посочва Глейчър в блога. „В тези случаи хората, които стоят зад тази активност, са се координирали помежду си и са използвали фалшиви акаунти, за да се представят за други, а това беше базата за нашите действия“.

Спутник е основана през 2014 г. от Россия Сегодня, най-големият държавен новинарски холдинг, който включва кабелния канал RT. Спутник управлява онлайн портали на 30 езика. Нейните уебсайтове са получили 81 млн. посещения през декември, 18% от които идват от Турция, а около 6% - от САЩ, сочат данни на Similarweb.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
pioner
преди 5 години
Да живее демокрацията и свободата на словото. То поне в Русия като говориш срещу Путин знаеш, че ще свършиш в ГУЛАГ, ама на запад май днес не е по - различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
TomaNeverni
преди 5 години
Е това са профита - само с 274 страници и 130 000$ избраха Доналдът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още