IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисар: Губя търпение към технологичните гиганти

Не е редно концерните да могат да вземат решение по своя преценка, трябва да отчитат решенията си, настоява Вера Йоурова

16:17 | 18.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова призовава за етични правила за софтуерните програмисти. По думите ù архитектът например не мисли само за размерите и технологиите, но и има основно етично разбиране за важността на работата си за безопасността на клиентите. „Бих искала да видя една подобна етика и у служителите на интернет компаниите, които програмират алгоритмите“, каза тя в интервю за Handelsblatt.

Йоурова иска да повдигне темата за етичен кодекс в контекста на разговорите с дигиталните компании за кодекса за поведение срещу дезинформацията. Комисарят, отговорен за ценностите и прозрачността, поиска компаниите да наблюдават ефектите върху потребителите и обществото при разработването на алгоритмите: „Печалбата не може да бъде единственият критерий“, каза тя.

Йоурова разкритикува жестоко технологичната индустрия: досега тя „се интересуваше от парите и технологиите, а не от законите". С нахлуването в Капитолия от поддръжници на американския президент Доналд Тръмп и реакцията на компаниите към него, за цифровите компании бил дошъл „моментът на истината“.

„До момента мениджърите отричаха отговорността, която поеха през последните десет години. Фактът, че Facebook и Twitter сега вече просто блокират потребителски акаунти, показва, че тяхната сила дори надхвърля тази на президента на САЩ. Големите платформи са господарите на нашето възприятие“, казва Йоурова. 

„Разбирам взетите решения, в крайна сметка със самите платформи се злоупотребява. Искаме да се намесят, ако се използват за разпространение на незаконни съобщения за омраза, които предизвикват истинско насилие. Не е редно обаче те да могат да вземат решение по своя преценка“.

Чехкинята настоява платформите да станат по-прозрачни и да отчитат решенията си. Със закона за цифровите услуги и екшън плана за демокрацията през декември ЕК  предложи нова правна рамка за тях. „Моето търпение и търпението на мнозина към онлайн платформите е към края си“, заяви Йоурова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още