IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма призова Facebook да се справи с проблемите си

Той е поредният лидер на технологична компания, който се обръща с подобен призив към социалната мрежа

09:18 | 10.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Джак Ма, основателят на китайския гигант в електронната търговия Alibaba, призова Facebook да се справи със своите проблеми със сигурността на данните. Призивът беше отправен малко преди основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг да се изправи пред Конгреса на САЩ, за да бъде изслушан по случая, предава Ройтерс.

В рамките на азиатския Boao Forum, който се проведе в Китай, Ма беше запитан за проблемите, с които се сблъсква Facebook през последните седмици, след като стана ясно, че информацията на до 87 млн. потребители може неправомерно да е била споделена с компанията за политически консултации Cambridge Analytica.

"Висшият мениджмънт трябва да поеме отговорност и да каже: Хей, оттук нататък започваме да работим по въпроса“, коментира Ма. „Няма да коментирам Facebook, но ще кажа, че преди 15 години Facebook не очакваше нещата да се разраснат толкова“.

Според Джак Ма проблемът ще бъде разрешен. „Не трябва да убиваме компанията заради тези проблеми“, категоричен е той.

Зукърбърг се яви пред Конгреса вчера, за да отговори на въпроси относно това как компанията му управлява потребителските данни, които събира.  

"Беше моя грешка и съжалявам", коментира той по време на изслушването. "Аз създадох Facebook, аз го управлявам и аз съм отговорен за това, което се случва". 

Текстът на изявлението му беше публикуван преди самото му явяване пред Конгреса. В него се посочва още какво е направила социалната мрежа, за да подобри сигурността си след разкритията около Cambridge Analytica. Освен това потвърджава, че Facebook знае малко за това какво е ползвала Cambridge Analytica данните и дали все още притежава тази информация. 

"Насочих нашите екипи да инвестират толкова много в сигурност на фона на всички други инвестиции, които правим, а това със сигурност ще повлияе значително на нашате рентабилност в бъдеще", заяви Зукърбърг. 

Той посочи, че основният приоритет на компанията му е да защитава обществото, преди да максимизира печалбата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още