IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Дорси отсъства от срещата, на която Elliott Management обсъжда бъдещето му

Ролята на главния изпълнителен директор на Twitter е под въпрос

11:01 | 02.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джак Дорси.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Джак Дорси. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Когато директорите на Twitter се срещнаха с представители на активиста инвеститор Elliott Management за първи път през миналата седмица, човекът, който има най-много за губене, отсъстваше.

Джак Дорси, главният изпълнителен директор на Twitter, чиято роля е под въпрос, не присъства на срещата в петък вечер в Сан Франциско, където бъдещето му беше основна тема на разговора, твърдят източници, запознати с въпроса и цитирани от Bloomberg.

Вместо това от страна на Twitter присъстваха председателят Омид Кордестани и водещият директор Патрик Пичет, твърдят източници, които са пожелали да останат анонимни, тъй като въпросът не е публичен. От страна на базирания в Ню Йорк хедж фонд Elliott са присъствали ръководителят на американския бизнес Джес Кон и портфолио мениджърът Марк Стайнберг.

Основното притеснение на Elliott е нуждата Twitter да има главен изпълнителен директор на пълен работен ден, а не такъв, който дели времето си между две компании. В случая Дорси е главен изпълнителен директор както на социалната мрежа, така и на платформата за мобилни разплащания Square. В година, в която има толкова големи събития, като разпространението на коронавируса, изборите в САЩ и Олимпийските игри, Elliott смята, че Twitter се нуждае от специално влияние от страна на лидера си, който да съблюдава въпроса с дезинформацията, особено когато към платформата се присъединяват нови потребители и рекламодатели, твърдят източниците.

Това са първите разговори лице в лице между борда на базираната в Сан Франциско Twitter и хедж фонда. Срещата е била продуктивна и се очаква да доведе до бъдещи такива, посочват страните.

Хедж фондът, който е основан от милиардера Пол Сингър през 1977 г. и управлява активи за около 40 млрд. долара, има значителен дял от над 1 млрд. долара в Twitter и номинира четирима директори за борда, включително Кон, твърдят източници, запознати с подробностите. Книжата на компанията повишиха цената си с 8% късно в петък, след като Bloomberg писа за случващото се. Те приключиха търговията на цена от 33,20 долара, което дава на компанията пазарна капитализация в размер на 26 млрд. долара.

Бордът на Twitter е така устроен, че само трима от директорите ще бъдат избрани по време на годишната среща през 2020 г., която предстои да бъде насрочена, но миналата година се състоя през май. Elliott е номинирала един допълнителен директор в случай на допълнителни свободни места, твърдят източниците. Дорси има място в бода.

Представители на Elliott, Twitter и Джак Дорси са отказали да коментират въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още