IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите настояват пред Meta за промени в управлението

Групата на инвеститорите иска надзор от страна на управителния съвет върху усилията за намаляване на вредното съдържание

11:40 | 14.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/JOHN G. MABANGLO</em></p>

Снимка:  EPA/JOHN G. MABANGLO

Facebook се сблъсква с все повече призиви от страна на акционерите да обърне внимание на вредите на своите платформи и цялостното управление, докато компанията, сега известна като Meta Platforms Inc., отговаря на натиска от страна на законодателите.

Акционерите, сред които са общият пенсионен фонд на щата Ню Йорк и държавният фонд на Илинойс, са сред групата инвеститори, които колективно са подали осем предложения на акционерите, които да се разгледат на годишното събрание на компанията, пише The Wall Street Journal.

Резолюциите включват призиви за надзор от страна на Борда на директорите върху усилията за намаляване на вредното съдържание, оценка на риска от усилията на компанията в областта на метавселената и преглед на комисията за одит и риск на компанията за социални медии, посочва Investor Alliance for Human Rights, инициатива на религиозната инвеститорска група Interfaith Center on Corporate Responsibility.

През миналата година членовете на същата група внесоха шест предложения, които бяха отхвърлени от акционерите на годишното събрание на компанията, включително призив за независим председател на борда.

Meta има двукласна структура на акциите, която дава право на надзор на определени притежатели на акции. Председателят и главен изпълнителен директор Марк Зукърбърг може да упражнява контрол върху акциите с право на глас, представляващи около 58% от гласовете.

„Facebook е готов да допусне определено ниво на реч на омразата, политическа дезинформация и разединяваща реторика, за да може да печели повече пари", заяви Майкъл Фрерикс, министър на финансите на щата Илинойс. „Точно затова структурата на управление на борда трябва да се промени“.

Говорителят на Meta Райън Мур заяви, че компанията цени мнението на своите инвеститори и редовно се свързва с тях. „Ние разбираме отговорността, която идва с управлението на глобална платформа, в която трябва да се занимаваме с някои от най-сложните въпроси, оказващи влияние върху обществото и интернет като цяло", каза той в изявление. „Имаме всички търговски и морални стимули да се опитаме да предоставим на максимален брой хора възможно най-положително преживяване във Facebook“.

Предложенията на акционерите се случват на фона на засилените критики към компанията за социални медии след разкритията по-рано тази година в поредицата „Досиетата на Facebook" на The Wall Street Journal, които показаха, че компанията е знаела, че нейните платформи имат недостатъци, причиняващи вреда на някои от потребителите, и не ги е отстранила.

Зукърбърг заяви, че критиките създават невярна представа за компанията, чийто съосновател е той.

Meta е изправена пред серия от изслушвания и разследвания във връзка с твърдения за вреди, причинени от нейните услуги. Ръководителят на платформата Instagram, която също е собственост на Meta, даде показания в Конгреса през миналата седмица, като влезе в конфликт със законодателите за въздействието на приложението за споделяне на снимки върху младите потребители. В средата на ноември двупартийна коалиция от главни прокурори на щати заяви, че разследва как Instagram привлича и влияе на младите хора.

Говорител на Meta заяви, че разследването се основава на неправилно разбиране на проблеми, които засягат и други социални медийни платформи.

Очаква се акционерите да изложат своите аргументи по време на годишната среща на акционерите на Meta, която обикновено се провежда през май. През зимата компаниите често провеждат частни срещи с по-големи акционери, които излагат своите аргументи за промени. Някои акционери подават предложения, без да разговарят предварително с компанията.

След публикуването на „Досиетата на Facebook" повече от 50 инвеститори, които са част от Investor Alliance for Human Rights, обсъдиха какво трябва да направят, за да отговорят на констатациите, че платформите на Facebook причиняват вреди, казва Анита Доре, директор на инвеститорската инициатива, която представлява управлявани активи за повече от 6 трлн. долара.

Някои инвеститори заявиха, че с изнасянето на вътрешните документи и данни на Facebook се е появила нова възможност да настояват за повече прозрачност и структурни промени. Поне половин дузина инвеститори от групата са се свързали с Facebook, за да изразят опасенията си и да поискат повече информация, казва Доре. Тя добавя, че новите и допълнителните предложения, подадени от групата тази година, се фокусират върху вредите, които Facebook причинява, като се има предвид новата информация от вътрешните документи.

Meta твърди, че през 2021 г. е похарчила повече от 5 млрд. долара за безопасност и сигурност и има 40 000 души, които работят по тези въпроси. Говорителят на концерна добави, че Meta е инвестирала в нови начини за намиране и премахване на речта на омразата, като през последната година е намалила количеството на речта на омразата, която хората виждат във Facebook, с повече от половина.

Крайният срок за подаване на предложения от акционерите беше 10 декември.

„Когато акциите поскъпват, никой не иска да се оплаква от проблемите с управлението на Meta Platforms, но рискове винаги съществуват", казва Джули Гудридж, главен изпълнителен директор на NorthStar Asset Management Inc., която заедно с Общия пенсионен фонд на щата Ню Йорк подаде предложение, призоваващо всяка акция да има равен глас. „Неотдавнашните разкрития, дължащи се на информаторката Франсис Хаугън, потвърдиха това, което вече знаехме - че никой не може да държи Зукърбърг отговорен, освен самия него. Тази структура не е добра нито за компанията, нито за нашето общество“.

Говорителят на Meta Мур заяви, че компанията е въвела силни мерки за корпоративно управление, като цитира наличието на водещ независим директор и редовното взаимодействие с инвеститорите.

Нестопанската организация As You Sow подаде предложение до акционерите, в което призовава за по-голям надзор от страна на управителния съвет върху усилията за намаляване на вредното съдържание, създавано от потребителите. „Акционерите трябва да разберат защо тези технологични решения продължават да не успяват да защитят гражданското общество", заяви Андрю Бехар, главен изпълнителен директор на As You Sow.

Бутиковата инвестиционна компания Arjuna Capital е внесла предложение, с което иска от борда да възложи изготвянето на доклад, оценяващ възможните вреди от проекта на компанията за метавселена. „Същите проблеми, с които се сблъсква Facebook - дискриминация, нарушаване на човешките и гражданските права, подстрекаване към насилие и нарушаване на неприкосновеността на личния живот - само ще се засилят в метавселената", казва Наташа Ламб, управляващ партньор на Arjuna Capital.

А в отговор Мур изтъкна предишни изявления на Марк Зукърбърг и други ръководители за отговорно изграждане на метавселената и осигуряване на безопасността на хората във виртуалната реалност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още