IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

43 млрд. долара за Twitter са прекалено висока цена дори за Мъск

Той ще се нуждае от огромен заем или от продажбата на акции на Tesla, за да купи Twitter

18:08 | 15.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Дори за най-богатия човек в света 43 млрд. долара е висока цена.

Предложението на Илон Мъск да купи Twitter за въпросната сума, изцяло в брой, представлява една шеста от неговото състояние, достигащо 250,6 млрд. долара. И все пак по-голямата част от това богатство е свързано с дела му в Tesla, производителят на електромобили чиято стойност нарасна значително през последните години. Последното издигна Мъск до върха на Bloomberg Billionaires Index, припомня Bloomberg.

Покупката не е проста, но Мъск има няколко възможности да я финансира. Едната опция е директно да продаде акциите си в Tesla. Другата е да вземе заеми срещу тях, за да организира изкупуване с ливъридж, вероятно с външни партньори. 50-годишният Мъск в момента има около 3 млрд. долара в брой или други активи, след като похарчи 2,6 млрд. долара за 9,1% дял в Twitter през последните месеци, сочат изчисления на Bloomberg.

Набирането на допълнителни 36 млрд. долара в брой, необходими за останалата част от Twitter, ще изискват продажбата на акции от Tesla на стойност 36,5 млн., или повече от една пета от дела му. Подобен ход би бил риск за цената на акциите на автомобилния производител, да не споменаваме и потенциалните въпроси за ангажимента – финансов или друг, на Мъск като главен изпълнителен директор.

Другата му възможност е да вземе заем срещу позициите си в Tesla и SpaceX.

„Това се превръща във враждебна оферта за поглъщане, което ще струва сериозна сума в брой“, коментира Нийл Кемплинг, ръководител проучвания в Mirabaud Equity Research. „Той ще трябва да продаде значителен дял от акциите си от Tesla, за да го финансира, или да вземе огромен заем“, казва той.

Ограничения за заеми

Но дори и за най-богатия човек в света има ограничения. Bloomberg изчислява, че той вече е взел около 20 млрд. долара назаем срещу акциите си, което означава, че остават около 35 млрд. долара, които той теоретично може да заеме срещу останалите си книжа.

„Най-добрата и финална“ оферта на Мъск за 43 млрд. долара има няколко условия, включително завършено финансиране, което според нас му дава малък шанс за успех“, пише Робърт Шифман, старши кредитен анализатор в Bloomberg Intelligence.

Цената на акциите на Twitter спадна с 1,7% в четвъртък в Ню Йорк, като завърши борсовия ден на ниво от 45,08 долара. Мъск предложи 4,20 долара за акция в брой. Стойността на книжата на Tesla спадна с 3,7%.

Последна актуализация: 07:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Мъск си е направил сметката. Него не го мислете. Мислете му вие, които всеки ден лъжете хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още