IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заключенията на Фед помогнаха на Wall Street да се пребори за ръстове

23:41 | 17.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите американски индекси завършиха борсовата сесия в сряда с ръстове, успявайки да изтрият по-ранните загуби, след като Федералният резерв обяви, че не очаква увеличение на лихвите до края на 2023 г., съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,6% до 33 015,37 пункта, преминавайки за първи път прага от 33 хил. пункта. От своя страна широкият измерител S&P 500 прибави 0,3% до рекордните 3974,12 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite завърши с ръст от 0,4% до 13 525,20 пункта. Показателят изтри в един момент от сесията 1,5% заради новия пик в доходността по държавните ценни книжа.

Ръководството на Фед запази прогнозата си за лихвени проценти близо до нулата поне до 2023 г., но преразгледа икономическата прогноза, отразявайки по-големия оптимизъм за възстановяването на американската икономика от коронакризата.

„След забавяне на темпа на възстановяване индикаторите за икономическа активност и заетост наскоро се ускориха, въпреки че секторите, засегнати най-неблагоприятно от пандемията, остават слаби“, се казва в позицията на Федералната комисия за отворения пазар след двудневната среща на членовете ѝ, завършила в сряда. Инфлацията продължава да е под 2%, се казва още в заключенията.

„Това звучи като перфектният сценарий за инвеститорите и прогнозите, като виждате реакцията на пазара на този много оптимистичен възглед“, посочва Майкър Арони, главен инвестиционен стратег на State Street Global Advisors.

Управителят на Фед Джером Пауъл заяви по време на пресконференция, че централната банка ще иска да види по-съществено и устойчиво ускорение на инфлацията над 2%, преди да реши промени паричната си политика.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа не можа да задържи пиковите си нива през деня след изводите на централната банка, завършвайки на ниво от 1,64%, след като по-рано през сесията достигна 1,689%.  Доходността по 30-годишните облигации приключи на равнище от 2,42%.

Доларовият индекс от своя страна записа спад от близо половин процент до 91,41 пункта.

В сряда акциите на Disney поскъпнаха с половин процент, след като главният изпълнителен директор Боб Чапек обяви, че двата парка Disneyland в Калифорния ще отворят врати на 30 април. Книжата на McDonald’s също поскъпнаха с 1,9%, след като Deutsche Bank повиши оценката си до ниво „купувай“.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 0,8% до 67,87 долара за барел. Договорите върху американския сорт WTI изтриха 0,6% от стойността си до 64,44 долара за барел.

Златото обаче поскъпна с 0,8% до 1744 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още