IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за безработица в САЩ отчитат слаб ръст в средата на октомври

Малко вероятно е рязко възстановяване по отношение на наемането на работници в САЩ, докато продължаващото търговско напрежение с Китай не бъде окончателно потушено

17:40 | 17.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на подадените заявления за безработица в САЩ се покачва с 4 хил. до 214 хил. броя в седмицата 6-12 октомври, оставайки близо до 50-годишното дъно, съобщава Market Watch. 

Първичните заявления за безработица, относително груб начин за измерване на съкращенията на пазара на труда, не успяват да покрият очакванията на анкетираните от MarketWatch икономисти за ръст до 215 хил. броя.

Голяма част от новото увеличение на броя на заявленията са регистрирани в Калифорния, като нито един друг щат не съобщава за значителни промени.

Броят на исковете беше увеличен до някаква степен в щатите Охайо и Мичиган, където има голяма концентрация на работници на автомобилния концерн General Motors.

По-стабилния барометър – месечното средно ниво на заявленията за безработица, се увеличава с хиляда до 214,75 хил. броя. Четириседмичната средна стойност дава по-точен отчет на условия на американския пазар на труда от значително по-нестабилния седмичен отчет.

Броят на хората, които вече получават обезщетения за безработица, се понижава с 10 хил. до 1,68 млн. души.

Поглеждайки в по-широк план, става ясно, че бизнесът продължава да забавя темпото на наемане на нови работници в отговор на проблемите, засягащи американската икономика, макар все още да не прибягват до съкращение на работни места.

По ирония на съдбата, изключително ниският процент на безработица може да е част от причината компаниите да не искат да намаляват заплатите. Те се притесняват, че няма да могат да намерят квалифицирани работници, които да заемат отворени позиции, ако икономиката отново се ускори. Вместо това те прибягват до съкращаване на работните часове в индустрии като търговията на дребно и производството.

Малко вероятно е САЩ да бъдат свидетели на рязко възстановяване по отношение на наемането на работници, докато продължаващото търговско напрежение с Китай не бъде окончателно потушено, смятат икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още