IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street завърши сесията със спадове след срещата на Фед

Dow Jones Industrial Average се раздели с над 160 пункта, а S&P 500 бе на червено с почти 0,1%

23:35 | 28.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите индекси на американската фондова борса завършиха сесията в сряда с понижения, след като Федералният резерв остави без промяна основната лихва, въпреки че намекна за оптимизъм, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 бе на червено с почти 0,1%, въпреки че по-рано през деня достигна нов дневен рекорд. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се раздели с над 160 пункта (0,5%) след спад от 7,2% в цената на книжата на Amgen заради по-лоши от очакваното данни за тримесечието.

От своя страна технологичният бенчмарк Nasdaq Composite изтри 0,3%.

Ръководството на Федералния резерв укрепи оценката си за икономиката в сряда и сигнализира, че рисковете намаляват, оставяйки основната лихва близо до нулата и запазвайки темпа на покупки на активи на ниво от 120 млд. долара месечно.

„На фона на напредък при ваксинациите и силна подкрепа при политиките индикаторите на икономическата активност и заетостта укрепват“, се казва в позицията на Федералната комисия по отворения пазар, цитирана от Bloomberg. „Секторите, които са най-неблагоприятно засегнати от пандемията, остават слаби, но показват подобрение. Инфлацията се ускори, отразявайки до голяма степен преходни фактори“, се казва още в позицията.

S&P 500 достигна пика си за деня, след като управителят на Фед Джером Пауъл заяви на пресконференция, че ще отнеме известно време, преди да бъдат достигнати целите на централната банка. Пауъл също така посочи, че все още не е дошло времето да се говори за намаляване на месечните покупки на централната банка.

Акциите обаче отстъпиха от ръстовете, след като гуверньорът подчерта, че цените на някои активи може да са завишени.

Книжата на самолетостроителя Boeing поевтиняха с близо 3%, след като компанията записа шесто поредно тримесечие на загуба, което също се отрази на Dow.

Alphabet отчете по-добри от очакваното данни след края на борсовата сесия във вторник, изпращайки акциите на технологичния гигант нагоре с близо 3% в сряда. Приходите на компанията са се увеличили с 34% на годишна основа.

От своя страна акциите на Microsoft се понижиха с 3%, въпреки че компанията изпревари прогнозите. Тя записа най-големия си ръст на приходите от 2018 г. благодарение отчасти на възстановената продажба на компютри.

Книжата на Visa поскъпнаха с 1,5% след по-добри от очакваното резултати за тримесечието.

Технологичните гиганти Apple и Facebook ще представят резултатите си след края на борсовата сесия. Повече подробности за отчетите очаквайте на Investor.bg.

„Много от FAANG (компаниите Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google  – бел. ред.) се отчитат тази седмица и фондовият пазар може да изчака, докато не излязат някои от ключовите доклади, преди да реши накъде ще е следващата голяма посока“, коментира главният инвестиционен стратег на Leuthold Group Джим Полсън.

По-късно в сряда се очаква президентът Джо Байдън да представи нов план за 1,8 трлн. долара за разширяване на достъпа до образование и детска грижа.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации намаля до съответно 1,611% и 2,29%.

Доларовият индекс също се сви до 90,58 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола обаче расте осезаемо с по над 1% и за двата основни сорта. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 1,1% до 67,12 долара, а тези върху американския сорт WTI – с 1,3% до 63,75 долара за барел.

Златото също увеличава цената си с 0,1% до 1781,2 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още