IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва сесията със слаб оптимизъм*

Настроенията са повишени от сделката между правителството на САЩ и Pfizer и BioNTech

17:39 | 22.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в сряда със слаби повишения. Инвеститорите насочват вниманието си към обновеното напрежение между САЩ и Китай и сделката за коронавирусната ваксина между правителството на САЩ и Pfizer и BioNTech, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 42,45 пункта, или с 0,11%, до ниво от 26 873,06 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нараства с 5,89 пункта, или 0,18%, до 3263,01 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,29%, или 31 пункта, до 10 711,83 пункта.

Държавният департамент на САЩ нареди на Китай да затвори консулството си в Хюстън. Говорителят на външното министерство на Поднебесната империя Уан Уънбин осъди акцията и предупреди за твърди контрамерки, ако САЩ не отмени решението си. Затварянето на консулството е направено в момент, когато отношенията между двете най-големи световни икономики се влошават заради пандемията от коронавирус.

От друга страна обаче настроенията се повишиха, тъй като САЩ се съгласиха да платят на Pfizer и BioNTech сумата от 1,95 милиарда долара за производството на 100 милиона дози от коронавирусната си ваксина, ако се окаже, че медикаментът е безопасен и ефективен. Министерството на здравеопазването и човешките услуги добави, че САЩ могат да придобият допълнителни 500 милиона дози от лекарството съгласно споразумението.

"Обикновено отнема приблизително десетилетие, за да може нова ваксина да премине през различните етапи на разработване и тестване", каза Ед Ярдени от Yardeni Research. „Въпреки това, спешността на пандемията ... доведе до мобилизиране на глобални медицински ресурси, които рядко се срещат в човешката история. Милиарди долари, предоставени както от публичния, така и от частния сектор, финансират глобалната кампания за разработване на тестове, ваксини и лекарства за вируса", коментира той.

„Но следващата фаза ще бъде от решаващо значение, за да покаже, че потенциалните ваксини могат да защитят срещу заразяване“, каза той.

Търговците също се подготвят за отчетите на Microsoft и Tesla, които трябва да бъдат публикувани след края на сесията.

Други компании, които вече представиха своите отчети, са Snap и United Airlines. Акциите на Snap поевтиняват със 7,9%, след като компанията отчете по-малко от очакваното дневно активни потребители.

Акциите на United Airlines също понижават стойността си - с 2%, след като фирмата отчете нетна загуба от 1,62 милиарда долара за второто тримесечие. Въздействието на пандемията от коронавируса върху пътуванията доведе до 87-процентов спад в приходите на авиокомпанията на годишна база. 

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,586% и 1,281%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 94,95 пункта.

Еврото поскъпва с 0,48% спрямо щатската валута до 1,158 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,53 долара до 43,79 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI също отчитат спад в стойността от 0,52 долара до 41,39 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,72% до 1857,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още