IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва последната сесия от рекордната седмица със слаби изменения*

Положителен сигнал за инвеститорите изпраща увеличаващата се икономическата активност в САЩ

17:32 | 21.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват последната сесия на една рекордна за Wall Street седмица със слаби изменения, след като стана ясно, че икономическата активност в САЩ се увеличава през август. Притесненията за икономиката и новият пакет от стимули срещу влиянието на коронавируса обаче продължават да доминират  пазарните настроения, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 61,46 пункта, или 0,22%, до ниво от 27 799,84 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намалява с 0,37 пункта, или 0,01%, до 3384,83 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 0,04%, или 4,19 пункта, до 11 259,99 пункта.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви пред PBS, че е необходимо споразумение за по-всеобхватен пакет от стимули, тъй като милиони се сблъскват с безработица на фона на пандемията от коронавирус. Коментарите на Пелоси бяха направени на фона на безизходицата на демократите и републиканците за допълнителните обезщетения при безработица, чието изплащане приключи през миналия месец. Демократите посочиха, че искат да възстановят допълнителната помощ с първоначален размер от 600 долара на седмица. Републиканците предложиха да разширят обезщетенията, но с по-ниска ставка.

От друга страна проучване на IHS Markt показва, че икономическата активност в САЩ се увеличава през август. Индексът на мениджърите по поръчките PMI нараства от 50,3 до 54,7 пункта. Показателят за сектора на промишлеността отчита ръст от 50,9 до 53,6 пункта, а активността при услугите се увеличава до ниво от 54,8 пункта в сравнение с 50 пункта, отчетени през миналия месец.

По-рано тази седмица S&P 500 достигна ново рекордно ниво. Nasdaq Composite също удари рекорд в четвъртък. Така S&P 500 приключи сесията в четвъртък с повишение от  0,4% на седмична база, докато Nasdaq е нараснал с 2% досега.

Акциите на Apple поскъпнаха с почти 3% през тази седмица и гигантът стана първата публично търгувана компания в САЩ, която достигна пазарна оценка от 2 трилиона долара. Книжата на Amazon и Alphabet се търгуват с над 4% по-високо на седмична база, а тези на Microsoft са поскъпнали с  2,7% досега.

„Това са страхотни компании и е вероятно те да продължат да представят стабилен ръст на печалбата, но човек трябва да се чуди дали няма прекалено голям ентусиазъм в сегашните цени на акциите им“, казва Брайън Прайс, ръководител на отдела за управление на инвестициите в Commonwealth Financial Network. „Би било конструктивно за цялостното здраве на фондовия пазар, ако и други сектори започнат да показват относителна сила", добави той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,653% и 1,378%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 93,44 пункта.

Еврото поевтинява с 0,84% спрямо щатската валута до 1,176 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,74 долара до 44,16 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI също отчитат спад в стойността си от 0,80 долара до 42,02 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,83% до 1933,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:13 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още