IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street реагира с ръстове на прокрадналия се оптимизъм в търговския конфликт

Фокусът на пазарите обаче започва да се измества към предстоящата среща на Фед

23:13 | 12.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street се повишиха в сряда благодарение на новините, които дойдоха от търговския фронт, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones нарасна с над 150 пункта, воден от силното представяне на Caterpillar. Широкият показател S&P 500 се покачи с 0,54%. Технологичният измерител Nasdaq се придвижи във възходяща посока с 0,95% благодарение на повишение в цената на акциите на Facebook, Amazon, Netflix и компанията майка на Google Alphabet.

Акциите на Caterpillar и Boeing поскъпнаха с по над 1%, като и двете компании са сериозно ориентирани към външните пазари и съответно силно им влияят всички новини от търговския фронт.

Банковият сектор също се представи добре в сряда, като повишение в стойността на книжата отчетоха J.P. Morgan Chase, Morgan Stanley и Citigroup.

Акциите на търговеца на дребно Lowe поскъпнаха с 2,9%, след като компанията обяви обратно изкупуване на стойност 10 млрд. долара и потвърди прогнозата си за печалбата си за фискалната 2018 г.

The Wall Street Journal съобщи, че Китай работи по разширяване на достъпа на чужди компании до вътрешния й пазар – сигнал за изглаждане на търговските спорове между Пекин и Вашингтон.

Във вторник американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще се намеси в делото на правосъдното министерство в САЩ срещу главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу, ако това ще помогне на американските интереси или на търговските преговори между Вашингтон и САЩ.

Държавният глава също така потвърди, че няма намерение да увеличава митата върху китайски вносни стоки, докато не е сигурен, че ще има всеобхватно търговско споразумение.

В същото време се появиха съобщения в медиите, че Китай намалява митата си върху произведени в САЩ автомобили. Американски държавен представител съобщи пред Ройтерс, че властите в Пекин са изпратили сигнал за понижаване, но Вашингтон все още трябва да изчака официалното оформяне на документацията и уточняването на времевата рамка.

Междувременно Ройтерс съобщи, че китайски държавни компании са закупили най-малко 500 хил. тона американска соя в сряда.

„Имаме добри новини за пазарите по време на последната сесия, но да не забравяме, че погледите вечв се насочват и към Федералния резерв“, коментира Лари Бенедикт, главен изпълнителен директор на The Opportunistic Trader.

Очаква се Фед да повиши лихвените проценти на срещата си следващата седмица, но перспективите за 2019 г. са несигурни.

Във вечерните часове еврото поскъпна с 0,51% спрямо долара до 1,1375 долара.

Двата най-търгувани вида петрол WTI и сорт Брент поевтиняват съответно с 1,05% и 0,13%. Златото обаче успява да поскъпне с 0,26% до 1250,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още