IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street продължава с възстановяването от понеделник*

Dow Jones Industrial Average напредва с близо 200 пункта, а Nasdaq Composite расте с почти 1,3%

17:48 | 15.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите американски индекси започват борсовата сесия във вторник на положителна територия, продължавайки тенденцията за възстановяване от понеделник на фона на стабилни ръстове в технологичния сектор и обнадеждаващи икономически данни, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с близо 200 пункта (0,7%). От своя страна широкият измерител S&P 500 прибавя почти един процент. Най-голям е ръстът при технологичния Nasdaq Composite, който прибавя почти 1,3%.

Акциите на Apple и Microsoft поскъпват съответно с 0,9% и 1,2%. Тези на Amazon прибавят 0,8%, а на Facebook с 2,2%. Книжата на Tesla междувременно напредват с 3,8%, след като поскъпнаха с над 12% в понеделник.

Акциите получават силен тласък и от икономическите данни от Китай, където бе отчетен първи ръст в продажбите на дребно от началото на годината. Увеличението от 0,5% е за месец август.

Това означава, че Поднебесната империя може да се върне към ръстовете отпреди пандемията преди края на годината, посочва Джулиан Еванс-Причард, старши икономист за Китай на Capital Economics.

Wall Street продължава с ръстовете след силното си представяне в понеделник, когато водещите измерители завършиха сесията с повишение от по над 1%.

Настроението в понеделник бе подобрено от новината, че AstraZeneca подновява трета фаза на изпитанията си на своята коронавирусна ваксина във Великобритания. В същото време главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла посочи, че компанията се надява до края на октомври да представи ключови данни пред регулаторите за изпитанията на своя медикамент срещу COVID-19.

Ръстовете в технологичния сектор се очаква да продължат и в сряда, тъй като по-късно днес Apple се очаква да представи нова продуктова гама на онлайн събитие. Сред новите предложения обаче не се очаква следващ модел iPhone.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации расте до съответно 0,676% и 1,423%

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, също расте до 93,08 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола също се повишава. Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,4% до 39,75 долара за барел. От своя страна американският лек суров петрол WTI прибавя 0,6% до 37,48 долара за барел.

Златото обаче поевтинява с близо 0,3% до 1958,5 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още