IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street отвори с ръстове след добрите новини от Китай за автосектора*

Акциите на Ford, General Motors и Tesla поскъпнаха с по около 1%

17:44 | 22.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатските индекси отвориха сесията с повишения благодарение на новината, че Китай понижава с 10% митата за вносни автомобили, съобщава CNBC.

Основният индекс Dow Jones прибавя 0,05% към стойността си до 25025,13 пункта, като в рамките на бенчмарка най-добре се представят General Electric и Intel, чиито акции поскъпват с 0,69% и 0,52%.

Широкият показател S&P се придвижва във възходяща посока с 0,24% до 2739,51 пункта. Технологичният Nasdaq се повишава с 0,37% до 7421,48 пункта.

Китайското министерство на финансите обяви, че налозите за определени автомобили ще се понижат до 15 на сто от сегашните 25 на сто. Междувременно митата за авточасти ще бъдат понижени до 6%.

Акциите на Ford, General Motors и Tesla поскъпнаха с по около 1% след новината. Решението на Китай идва само ден, след като американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви, че е постигнат „много значим напредък“ с азиатската страна по въпросите на търговията.

Коментарите на Мнучин помогнаха на Dow Jones в понеделник да нарасне с близо 300 пункта, преминавайки границата от 25 хил. пункта за първи път от средата на март.

„Вече можем да си отдъхнем с облекчение по един от най-важните въпроси, който натежаха върху пазарите от началото на февруари, когато президентът Доналд Тръмп заплаши да наложи мита на основните търговски партньори на САЩ“, коментира Ед Ярдени, президент и главен инвестиционен стратег на Yardeni Research.

Нарастващото напрежение между САЩ и Китай, заедно с растящите лихвени проценти и надигането на инфлационни страхове, се отразиха негативно на капиталовите пазари, като акциите се отдръпнаха от върховете си, постигнати по-рано през годината.

*Информацията е актуална към 17:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още