IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street е на червено в най-лошия ден за Facebook от повече от година*

Най-големи са пониженията при технологичния сектор

17:08 | 19.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street отвориха сесията в понеделник с понижения след скандала около неправомерно използваните данни на потребители от Facebook и серия от коментари на американския президент Доналд Тръмп в Tweeter по темата, обобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones губи 0,76% от стойността си до 24756,98 пункта. Най-големи понижения в цената на книжата си отчитат Chevron, General Electric и Apple със съответно 1,58%, 0,87% и 0,71%.

Широкият показател S&P500 се придвижва на червена територия с 0,77% до 2730,85 пункта.

Технологичният измерител Nasdaq се понижава с 0,91% до 7413,53 пункта.

New York Times и британският Observer съобщиха в събота, че британската компания Cambridge Analytics неправомерно е придобила данните на над 50 милиона абонати от Facebook. Целта е била да се окаже подкрепа за предизборната кампания на Доналд Тръмп през 2016 г.

От повече от година социалната мрежа заобикаля въпросите за това как нейната платформа е използвана за влияние в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Акциите на Facebook поевтиняха с 5% в най-лошия си ден от 16 месеца насам на фона на най-голямото изпитание, пред което компанията се изправя.

Останалите водещи представители на технологичния сектор Amazon, Netflix и Alphabet също се придвижват на червена територия със съответно 0,74%, 0,74% и 2,24%.

През тази седмица погледите на инвеститорите са насочени към срещата на Федералния резерв. Очаква се централната банка да повиши лихвените проценти, като пазарите ще чакат и по-голяма яснота какво ще се случва до края на годината. Новият председател на Фед Джером Пауъл пък ще даде първата си пресконференция.

Макар че е почти сигурно, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти с четвърт базисен пункт в сряда, инвеститорите се вълнуват много повече от това дали банкеите смятат, че икономическите условия са достатъчно добри за четири увеличения на лихвите през тази година, което би било над пазарните очаквания, пише Ройтерс.

* Информацията е актуална към 16:14 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още