IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взаимните фондове в САЩ с първи отлив на инвестиции от началото на годината

Дребните инвеститори са изтеглили 1,7 млрд. долара само за една седмица

16:10 | 04.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Взаимните фондове в САЩ с първи отлив на инвестиции от началото на годината

Американските фондови пазари може и да продължават своя възход, отбелязвайки нови рекорди през отминаващата седмица, но дребните инвеститори очевидно са решили да изтеглят свои средства. Фондовете, инвестиращи в акции, записаха първите отливи от началото на годината, сочи ново проучване, цитирано от CNBC.

Базираните в САЩ взаимни фондове, към които не спадат борсово-търгуваните фондове – регистрираха нетни отливи в размер на 1,7 млрд. долара в седмицата, приключваща на 2 юли, разкриват данните на анализаторската компания Lipper, собственост на Thomson Reuters. Според данните това е първият отлив от 27 седмици насам.

Клиенти на взаимните фондове по принцип са дребните инвеститори, докато по данни на Thomson Reuters борсово-търгуваните фондове, които следят представянето на даден индекс, са по-предпочитани от институционалните инвеститори. Миналата седмица към борсово-търгуваните фондове са потекли 4,8 млрд. долара.

Въпреки че това може да е сигнал за някои експерти, главният пазарен стратег на инвестиционния посредник IG Бренда Кели смята, че отливите са съвсем разбираеми, имайки предвид, че сезонът на отчетите чука на вратата.

Главният пазарен анализатор в CMC Markets Майкъл Хюсън също мисли, че има логика от минимално ребалансиране на инвестиционния портфейл преди началото на втората половина от годината.

Индексите на Wall Street поставят рекорд след рекорд и вече са далеч над нивата си от март 2009 година, когато спря пропадането им. Възходът на американския пазар продължи в навечерието на Деня на независимостта, като Dow Jones Industrial Average затвори над 17 000 пункта за първи път в историята. S&P 500 пък е на крачка от психологическото ниво от 2 000 пункта.

Според ръководителят на инвестиционното звено на Brooks Macdonald Джема Годфрий фактът, че дребните инвеститори изтеглят средства, може да се счита за предупреждение.

„Вместо инвестиции във взаимни фондове, те предпочитат да държат пари в брой или да инвестират в борсово-търгувани фондове, които са по-ликвидни и съответно – могат да излязат по-бързо“, коментира тя.

Редица анализатори предупреждават за отдръпване на пазарите, защото считат, че те вече са прегрели. Като аргумент те се позовават и на последните спадове на Nasdaq, причинени от разпродажбите на акции на водещи компании в биотехнологичния и технологичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още