IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на Amazon изстреля Nasdaq с над 2%

Технологичният сектор започва да компенсира спадовете от миналата седмица

23:16 | 20.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса затвориха сесията в понеделник на зелена територия, след като възходът на акциите на Amazon поведе технологичния сектор към общи ръстове, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 8,92 пункта, или с 0,03%, до ниво от 26 680,87 пункта. Широкият измерител S&P 500  добави 27,11 пункта, или 0,84%, до ниво от 3251,84 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 2,51%, или 263,90 пункта, до ниво от 10 767,09 пункта.

Акциите на Amazon поскъпнаха със 7,9%, отбелязвайки най-добрата сесия за компанията от март, след като анализаторите от Goldman Sachs повишиха ценовата си цел до 3800 долара на акция - най-високата на Wall Street. Акциите на Facebook поскъпнаха с 0,8%. Книжата на Netflix, Alphabet и Microsoft се търгуваха с по 1% по-високо, а тези на Apple отчетоха ръст от 1,5% в цените си.

Ръстовете в технологичния сектор станаха факт след пониженията от миналата седмица, които доведоха до първия седмичен спад на Nasdaq за последните три седмици.

„Ако загубим лидерството на технологиите, мисля, че това ще се отрази неблагоприятно на цялостния пазар“, каза Дъглас Буш, основател на ChartSmarter. „Ако секторът може просто да си почине и да подържа средно темпо, то тогава може би отново ще видим ръстове през  есента“, коментира той.

Сред оптимизма за евентуалната ваксина срещу коронавируса акциите на Pfizer поскъпнаха с 0,9%, докато книжата на  BioNTech се търгуваха с 4% по-високо.

Сред другите кандидати за създаването на ваксина – Oxford University и AstraZeneca също се радват на добри показатели в рамките на ранните клинични изпитвания.

Новините се появиха след като британската фармацевтична компания Synairgen заяви, че новото ѝ респираторно лечение на коронавируса е намалило броя на хоспитализираните пациенти с Covid-19, които се нуждаят от интензивна грижа. Това се е случило по време на клиничните проучвания. 

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа е съответно до 0,612% и 1,31%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 95,82 пункта.

Еврото се разменя със ръст от 0,16% на ниво от 1,144 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 0,06 долара до 43,20 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение от  0,09 долара до ниво от 40,68 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,49% до ниво от 1818,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още