IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки слабото понижение от петък Dow записа най-добрата си седмица от април

И трите основни борсови индекса отчитат повишения от около 3% на седмична база

23:35 | 22.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Gabriela Bhaskar/Bloomberg</p>

Снимка: Gabriela Bhaskar/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса затвориха последната сесия за тази седмица със смесено представяне. Въпреки това седмицата бе доста силна за Wall Street на фона на оптимизма около потенциална коронавирусна ваксина и възобновяването на икономическата активност в САЩ, припомня CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи  с 8,98 пункта, или с 0,04%, до ниво от 24 465,16 пункта. Широкият измерител S&P 500  добави 6,94 пункта, или 0,24%, до ниво от 2955,45 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,43%, или 39,71 пункта, до ниво от 9324,59 пункта.

На седмична база Dow нарасна с около 3%, отбелязвайки най-голямото си повишение от началото на април. S&P 500 добави 2,9% и в момента се намира на ниво с 35% по-високо от стойностите си на 23-и март. Nasdaq Composite се увеличи с  3,2%.

„Тази седмица започна много силно и ни изведе на добра траектория“, каза портфолио мениджърът Мат Стуки отNorthwestern Mutual.

В петък д-р Антъни Фочи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, заяви пред NPR, че данните за ваксината на Moderna  изглеждат „обещаващи”. Акциите на Moderna поскъпнаха с над 2% след тези коментари.

„Не можем да останем блокирани за прекалено  дълъг период от време, защото това ще нанесете непоправими щети и ще има нежелани последици, включително последици за здравето“, каза Фаучи.

Търговците на дребно като TJX и Gap имат най-добре представящите се акции през тази седмица. Книжата на TJX са отчели ръст в цените си с над 15% на седмична база, докато тези на Gap се търгуват с над 7% по-високо. Акциите на  Citigroup, JPMorgan Chase и Wells Fargo са поскъпнали с над 2% през седмицата.

Настроенията на инвеститорите бяха понижени в петък заради нарастващото напрежение между Китай и САЩ. През тази седмица Президентът на САЩ Доналд Тръмп поднови агресивната си реторика към Поднебесната империя, а Сенатът на САЩ прие законопроект, който може да предотврати възможността за някои китайски компании да листват акциите си на американските борси.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа е съответно до 0,657% и 1,37%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 99,77 пункта.

Еврото се разменя със спад от 0,46% на ниво от 1,09 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,85 долара до 35,21 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат понижение от  0,54 долара до ниво от 33,38 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,73% до ниво от 1734,50 долара за тройунция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още