IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки преднината на Байдън изборите за президент в САЩ остават оспорвани

Тазгодишните избори може да завършат със същите смесени резултати, както през 2016 г., показват последните резултати на Ройтерс и Ipsos

17:28 | 25.09.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Logan Cyrus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Logan Cyrus/Bloomberg

Надпреварата за следващия президент на САЩ се оказва много по-оспорвана, отколкото се предполагаше, показва последното социологическо проучване на Ройтерс и Ipsos. Според данните демократът Джо Байдън има само минимална преднина пред опонента си Доналд Тръмп в три ключови щата и двамата са наравно в три други.

Допитванията, проведени по-рано през септември онлайн, показват, че Байдън и Тръмп са наравно във Флорида и Северна Каролина. Байдън води с 1 пр. п. в Аризона, с 3 пр. п. в Пенсилвания и с 5 пр. п. в Уисконсин и Мичиган.

И шестте щата са от съществено значение за определянето на победителя от президентските избори на 3 ноември, като се има предвид броят на населението и колебливостта на избирателите. Във всеки един от тях разликата между двамата е в рамките на статистическата грешка на анкетата, което означава, че нито един от двамата няма ясна преднина.

На национално ниво допитването, проведено в понеделник и вторник, поставя Байдън начело с 8 пр. п. преднина сред вероятните гласоподаватели.

Разгледани заедно, регионалното и националното допитване показват, че тазгодишните избори може да завършат със същите смесени резултати, както през 2016 г. Тогава демократите спечелиха мнозинството от гласовете, но републиканците спечелиха Избирателната колегия и Белия дом.

Въпреки че Байдън има преднина при популярния вот, то Тръмп е с равни шансове за спечелването на ключовите за изхода от вота щати и съответно достатъчно гласове в Избирателната колегия за спечелването на втори мандат.

Наблюдават се и някои любопитни промени в настроенията на електората.

Байдън, който спечели оспорваната надпревара на Демократическата партия за кандидат с обещанието, че е най-избираемият претендент, успява да изяде лидерството на Тръмп в една от най-големите групи в САЩ – бели избиратели без висше образование. Подкрепата на Байдън се увеличава с 10 пр. п. на национално ниво, като расте и в оспорваните щати, сравнена с тази за Хилари Клинтън от екзитпола на изборите през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
тромбона отива да си джитка голф ... не го мисли да се поти отново да сглобява изречения ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
То според ройтерс , и когато Тръмп започне втория си мандат , Байдън пак ще е с преднина .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още