IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон продължава битката срещу сливането на AT&T и Time Warner

Според Министерството на правосъдието съдията е пренебреганл "фундаментални принципи от икономиката и благоразумието", позволявайки сделката

12:25 | 07.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министерството на правосъдието на САЩ ще продължи да се бори против сливането на американските компании AT&T и Time Warner, като в същото време обяви, че според съдията по делото е пренебрегнал „фундаментални принципи от икономиката и благоразумието“, когато е позволил сливането да се извърши, съобщава The Wall Street Journal.

Аргументите на министерството се появиха в кратко съобщение във федералния апелативен съд, където Министерството на правосъдието продължава да оспорва сделката за повече от 80 млрд. долара, дори след като компаниите завършиха тансакцията през юни, след като по-рано спечелиха  шестседмичния съдебен процес.

Американският окръжен съдия Ричард Лион  отсъди победата на двете компании, споделяйки, че правителството изобщо не се е приближило до доказване на своите доводи, че сделката ще повиши цените на телевизионните услуги и ще навреди на местната конкуренция в платената телевизионна индустрия. Но в краткия си иск от понеделник министерството нарича решението "погрешно", настоявайки за преразглеждане.

Ведомството твърди, че съдията е пренебрегнал факта, че корпорациите ще направят каквото могат, за да увеличат печалбите си, като вместо това е приел безрезервно показанията на мениджърите на ответниците.
 
AT&T отговори бързо. "Обжалването не е правило", поясни главният юристконсулт на AT&T Дейвид МакАйти в изявление. "След продължителен съдебен процес съдията Лион разгледа доказателствата и с изчерпателно решение в 172 страници описа множеството „дупки“ в показанията и доводите на министерството. В днешния иск няма нищо ново, което да повлияе това решение".

По време на делото Министерството на правосъдието оспори сливането, изтъквайки като основен довод факта, че то ще позволи на телекомуникационния гигант AT&T да надвие конкуренция на пазара, тъй като това би го превърнал в топ дистрибутор на платена телевизионна услуга с най-високо съдържание. С придобиването на Time Warner компанията получава и платения канал HBO, както и мрежите на Turner Broadcasting System.

Представители на AT&T и Time Warner твърдят, че сливането ще съчетае две допълващи се компании и ще ги позиционира в пазар, в който потребителите загърбват традиционните кабелни и сателитни услуги, за да използват предимствата на интернет.

Повечето юридически наблюдатели вярват, че правителството е изправено пред тежка битка за „преобръщане“ на съдебното решение. Една евентуална победа на министерството би могла да доведе до отмяна на сливането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още