IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон планира да забрани на китайските авиокомпании да летят до САЩ

Очаква се решението да бъде обявено по-късно днес и да влезе в сила до 16 юни

17:16 | 03.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Justin Chin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да забрани на китайските авиокомпании да летят до САЩ. Предвижда се мярката да влезе в сила от средата на юни, съобщава Ройтерс, като се позовава на представители от индустрията.

В средата на май Вашингтон обвини Пекин, че блокира опитите на американските въздушни пътнически превозвачи да възобновят обслужването си в Китай, като нареди на четири китайски авиокомпании да споделят разписанията на полетите си с правителството на САЩ. 

Този ход, който ще бъде обявен по-късно днес, е поредната санкция срещу Китай, след като Пекин не успя да изпълни съществуващото споразумение относно полетите между двете най-големи икономики в света. Отношенията между двете страни бяха помрачени през последните месеци на фона на ескалиращото напрежение около пандемията от коронавирус.

Администрацията на президента Доналд Тръмп спря да налага ограничения на китайските въздушни превозвачи, но заяви, че преговорите с Китай не са успели да стигнат до споразумение.

За момента от Белия дом и министерството на транспорта отказват да дадат коментар.

Очаква се ограниченията да влязат в сила на 16 юни, но датата може да бъде изместена по-скоро, казват източниците на агенцията.

Американското министерство на транспорта, което се опитва да убеди Китай да разреши възобновяването на дейността на американските авиокомпании на своя територия, в началото на май отложи за кратко няколко китайски чартърни полета заради неспазване на мерките за предупреждение.

На 31 януари правителството на САЩ забрани влизането на неамерикански граждани, които са били в Китай през последните 14 дни, но не наложиха никакви ограничения върху полетите до и от Китай. Основните американски превозвачи решиха доброволно да спрат всички пътнически полети до Китай през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Да живей свободния пазар и световната демокрация! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още