IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските преговори между ЕС и САЩ може да започнат до 90 дни

Преговори също така трябва да започнат и с Великобритания и Япония

13:32 | 17.10.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Службата на американския търговски представител е съобщила пред Конгреса във вторник, че възнамерява да започне търговски преговори с Европейския съюз, Великобритания и Япония.

Съгласно американското законодателство САЩ не могат да започнат подобен диалог, докато не преминат 90 дни от уведомяването на Конгреса, съобщава Ройтерс.

„Ние ще продължим да разширяваме американската търговия и инвестиции, договаряйки търговски споразумения с Япония, ЕС и Великобритания“, заяви американският търговски представител Робърт Лайтайзър в изявление.

Писмото на Лайтайзър до Конгреса бе изпратено седмици, след като САЩ успяха да финализират актуализирането на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) с Мексико и Канада на фона на продължаващите търговски търкания на администрацията с Китай.

В писмото се посочва, че властите във Вашингтон целят да се обърне внимание както на митническите, така и на немитническите бариери, постигайки по-балансирана търговия.

По отношение на Европейския съюз от офиса заявяват, че двустранната търговия между блока и САЩ е в размер на 1,1 трлн. долара годишно. Това представляват „най-големите и най-сложни“ икономически взаимоотношения в света, като от офиса допълват, че търговският дефицит на САЩ със стоки е в размер на 151,4 млрд. долара.

От текста става ясно, че Вашингтон планира да започне двустранните преговори с Великобритания веднага щом страната е готова за това след излизането си от състава на ЕС на 29 март другата година. САЩ искат да се насочат към нововъзникващите сектори, където „американските и британските иноватори и предприемачи са най-конкурентни“.

Що се отнася до Япония, в писмото се посочва, че страната е „важен, но често твърде изоставащ пазар за американските износители на стоки“. Според текста Вашингтон има търговски дефицит с Токио в размер на 69 млрд. долара, голяма част от който е в автомобилния сектор.

Миналата седмица сенатори заявиха, че Лайтайзър ги е информирал, че администрацията планира скоро да започне търговски преговори с Филипините, но от службата на търговския представител не са информирали Конгреса за официални планове за подобен диалог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Люсильольов... а я ми кажи като вкарат шистаците каква ще им е цената, като си толкова умен....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
хюсеинов твя го пееш от пичкка си лелина добре, а кога и на ква цена ?!! Бех миналия уикенд в Буллгаристан и цените суровините нагоре с 20% тва следствие от Сашовския шистак ли е или нешо друго шот тоя газов терминал в София не го видех, пристанището до НДК също не видех ..... или в Панчарево паркират газовозите ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още