IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският оптимизъм донесе на американските индекси нови рекорди

Широкият измерител S&P 500 прибави 0,7% до ниво от 3288,13 пункта – нов връх за индекса

23:55 | 13.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Американските пазари завършиха борсовата сесия в понеделник с нови рекордни ръстове за някои от водещите индекси на фона на новината, че САЩ ще премахнат Китай от черния списък на държавите, които манипулират валутата си, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 прибави 0,7% до ниво от 3288,13 пункта – нов рекорд за индекса. От своя страна технологичният бенчмарк Nasdaq Composite нарасна с 1,04% до рекордните 9273,93 пункта, след като акциите на Tesla поскъпнаха с близо 10% до цена от 524,86 долара.

Показателят на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 0,3% до ниво от 28 907,05 пункта.

Книжата на Goldman Sachs и Cisco Systems поскъпнаха с над 1% и поведоха представянето в рамките на Dow. За ръста на S&P 500 допринесоха секторите на технологиите, недвижимите имоти и суровините, които прибавиха по най-малко 1,3% всеки. Акциите на Apple отбелязаха ръст в стойността си от 2,1% и също достигнаха рекордна цена.

Решението Китай да бъде изваден от списъка с държави валутни манипулаторки стана факт над пет месеца, след като страната бе включена в него.

„Изглежда нещата се движат в правилната посока“, заяви Кристиан Фромхерц, главен изпълнителен директор на Tribeca Trade Group. „С наближаването на сряда получаваме повече и повече добри новини по въпроса“, допълни той.

Сделката, която се очаква да бъде подписана в сряда, се очаква да намали митата за някои произведени в Китай стоки, както и да увеличи китайските покупки на американска земеделска продукция.

По информация на в. Wall Street Journal Вашингтон и Пекин са се договорили за провеждането на редовни срещи за решаване на оставащите противоречия и прилагането на реформи.

Водещите индекси в САЩ записаха рекордни ръстове миналата седмица на фона на облекченото напрежение между САЩ и Иран, което доведе и до поевтиняване на петрола.

Инвеститорите очакват и началото на сезона на отчетите. Citigroup и J.P. Morgan Chase са сред компаниите, които ще представят резултатите си тази седмица. Но очакванията за сезона като цяло са ниски. Прогнозите са, че приходите на компаниите от S&P 500 ще намалеят с 2% през четвъртото тримесечие, показват данни на FactSet. Ако те се сбъднат, това ще е четвърто поредно тримесечие на понижения.

Акциите на производителя на електрически автомобили Tesla скочиха с 9,77%, след като анализатор на Oppenheimer повиши ценовата си цел за книжата до 612 долара от 385 долара.

На стоковите пазари стойността на петрола поевтинява. Американският лек суров петрол WTI понижава цената си с 1,7% до 58,04 долара за барел. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент пък се разменят със спад от 1,18% до цена от 64,21 долара.

Златото също поевтинява с 0,72% до 1548,90 долара за тройунция.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации нарасна до съответно 1,848% и 2,303%.

Доларовият индекс също се увеличи до 97,39 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още