IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският ден на Wall Street започна с понижения*

Инвеститорите тепърва се съвземат след тридневния възход на пазара тази седмица

17:39 | 09.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси започват редовната търговска сесия в четвъртък вяло, след като основните показатели записаха в сряда трети пореден ден на подем, предизвикан от оптимизъм за икономическия ефект от новия щам на коронавируса омикрон, съобщи CNBC. Играчите на пазара залагат, че ефектите от новия вариант върху икономиката няма да са толкова големи, колкото първоначално се смяташе.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average бележи спад от 118,37 пункта, или 0,33%, до 35 636,38 пункта, докато широкият измерител S&P 500 спада с  8,79 пункта, или 0,19%, до 4692,42 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отстъпва с 0,40%, или 63,72 пункта, до 15 723,27 пункта.

В Азия търговският ден завърши разнопосочно за отделните индекси, след като омикрон продължава да внася смут сред инвеститорите. 

Някои от акциите, свързани с пътуванията, които поведоха пазара до по-високи равнища през седмицата, се търгуваха по-евтино в четвъртък в САЩ. Ценните книжа на Carnival поевтиняха с 1,36%. Акциите на казината Wynn Resorts и Las Vegas Sands отбелязаха спад в цената си със съответно 0,49% и 0,77%.

И все пак имаше и няколко движения в посока нагоре. Акциите на CVS добавиха 2% към стойността си, след като компанията публикува оптимистичен наръчник преди своя Инвеститорски ден. Акциите на RH се покачиха с 10%, след като компанията докладва значителни печалби.

Тези движения на пазара се случват само ден преди американското министерство на труда да публикува важните данни за инфлацията в страната през ноември. Икономистите прогнозират, че индексът на потребителските цени ще е достигнал 6,7% на годишна база през миналия месец, показват резултатите от анкета на Dow Jones. Ако това се окаже вярно, то това ще е най-голямото движение от юни 1982 г.

Освен това очакванията са следващата седмица представители на Фед да обявят, че ще прекъснат икономическите стимули в опит да се справят с нарастващите цени. Първата стъпка за това ще е по-ранното намаляване на покупките на облигации. От своя страна обаче това би могло да доведе до покачване на лихвите още през пролетта на 2022 г.

В сряда индексите Dow и S&P 500 добавиха съответно 0,1% и 0,3% към стойността си, като и двата показателя отбелязаха трети пореден ден на ръстове. Възходът на широкия измерител S&P през последните три дни е най-силният за годината, смятат от MKM Partners. Технологичният индекс Nasdaq Composite нарасна с 0,64%, като също отчете трети ден на възход.

Причина за движенията на зелено бе новината, съобщена в сряда сутринта от Pfizer и BioNTech, че бустерна доза на ваксината осигуррява по-висока защита срещу новия вариант на омикрон.

„Възможностите са много, но като цяло смятаме, че везните по-скоро клонят в посока на успокояване на пандемичната фаза“, пишат в своя бележка до клиентите си от Bank of America. „Според нас Covid-19 ще продължи, но е на път да се случи преминаване към ендемична фаза, в която заразяването е често срещано, но сериозен брой новозаразени, блокиране и ограничения в пътуванията няма да са“, добавят от компанията.

Според старши анализаторът на пазари Oanda Ед Мойа пазарът изчаква данните за инфлацията, които „биха могли да подкладят залозите за последващо покачване на лихвата от Фед“. Икономистите очакват докладът да покаже, че цените са се покачили с 0,7% през ноември на месечна база, според изчисления на Dow Jones.

*Към 17:03 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още