IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп заплаши Франция с реципрочни действия заради дигиталния данък

Страната въведе данък от 3% върху приходите на технологични гиганти като Facebook и Amazon

23:59 | 26.07.19 г. 5
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заплаши Франция със „съществени реципрочни действия“ заради нов дигитален данък, който засяга американски технологични компании, предава Bloomberg.

„Ако някой ги облага с данък, това трябва да е родната им страна, САЩ“, заяви Тръмп в туит в петък. „Скоро ще обявим съществени реципрочни действия на глупавата постъпка на Макрон“, допълни американският президент.

Френският президент Еманюел Макрон утвърди закон, въвеждащ данък от 3% върху приходите на технологични гиганти като Facebook и Amazon, припомня Bloomberg.

Данъкът, който влезе в сила с обратно действие от януари, засяга компании с най-малко 750 млн. евро (845 млн. долара) приходи в цял свят и приходи от дигитални продажби на стойност 25 млн. долара във Франция. Около 30 компании ще бъдат засегнати от мярката. Макар че повечето са американски, в списъка влизат също китайски, германски, британски и дори френски фирми.

Тръмп наложи или заплаши да наложи мита на редица страни, за да ги принуди да променят търговската или имиграционната си политика. Френският данък и реакцията на американския президент може да обтегнат още повече трансатлантическите отношения в момент, когато САЩ и Европейският съюз се готвят да преговарят за ограничено търговско споразумение за индустриални стоки.

Говорител на Макрон е отказал да коментира туита на Тръмп. Френското финансово министерство съобщи в комюнике, че универсалният дигитален данък „засяга всички нас“ и допълни, че иска да постигне споразумение на международни форуми.

В туита си Тръмп отбелязва също, че предпочита американското пред френското вино. Миналия месец американският президент обеща да направи „нещо“ за френското вино, което по думите му може да влиза на практика безмитно в САЩ, докато Франция налага мита върху американското вино. Той нарече това положение несправедливо.

Франция не се е отказала от планирания дигитален данък макар САЩ да намекнаха, че може да използват търговски инструменти срещу налога.

САЩ съобщиха, че ще проучат дали данъкът ще навреди на технологичните им компании, като използват т. нар. разследване 301, същия инструмент, до който Тръмп прибегна, за да наложи мита върху китайски стоки заради предполагаема кражба от страната на интелектуална собственост.

Туитът на Тръмп беше последван от съобщение на Белия дом, в което се казва, че САЩ са „изключително разочаровани“ от данъка. Наред с разследване 301 администрацията на Тръмп „проучва внимателно всички останали политически инструменти“, заяви говорителят Джъд Дийри.

„Администрацията на Тръм е заявявала последователно, че няма да гледа безучастно и да толерира дискриминация спрямо базирани в САЩ компании“, каза говорителят.

Франция не е единствената европейска страна, която твърди, че интернет компаниите не предоставят справедлив дан на държавната хазна.

Тъй като често са регистрирани в други страни, включително юрисдикции с ниски данъци като Ирландия или Бермудските острови, което им позволява да прехвърлят безпрепятствено капитали през границите, компании, продаващи онлайн, могат лесно да избягват плащането на данъци в страни, където реализират значителни продажби.

Франция твърди, че структурата на световната икономика се е променила и сега се основава на данни, което прави данъчните системи от XX век архаични. Според данни от 2018 г. на Европейската комисия световните технологични компании плащат среден данък от 9,5% спрямо 23,2% за традиционните фирми.

Франция стана първата страна от ЕС, която налага данък, а други държави като Великобритания и Германия обмислят  въвеждането на сходни налози. Франция призовава за европейски дигитален данък, но плановете бяха изоставени, след като четири страни – Швеция, Финландия, Дания и Ирландия, отказаха да ги подкрепят.

Съобщението за данъка се появи в момент, когато преговорите за ограничено трансатлантическо споразумение за индустриални стоки напредват бавно, тъй като САЩ и ЕС спорят за това дали да включат земеделието във финалния документ. Франция е страната, която се противопоставя най-ревностно на отстъпки в областта на селското стопанство. Заплахата на Тръмп да наложи мито от 25% върху износа на европейски автомобили също помрачава преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
eboyanov
преди 4 години
Също така, международните корпорации трябва да спазват законите в държавата която оперират, а не на тази от където идват. В противен случай, държавата не е длъжна да се съобразява с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
eboyanov
преди 4 години
И така, нека да се изкажем професионално. Мерките не са срещу АМЕРИКАНСКИ компания, ами срещу ''компании с най-малко 750 млн. евро (845 млн. долара) приходи в цял свят и приходи от дигитални продажби на стойност 25 млн. долара във Франция." Хубаво или лошо, незнам. Само знам че Тръмп в случая действа акто типичния либерален журналист - същината не е важна, ама щом ни засяга и нас, значи тоя/тя/те са терорристиили меко казано лоши хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Колкото и да е морално и истина това което пишеш, все пак има закони. Не може тези хиени да регистрират дъщерни дружества в европейски страни, да заплащат дължимите данъци там и да ги обложиш още веднъж с данъчна тежест в страната на произхода на средствата. Европейското законодателство го позволява и ако има грешник това е то. Не е морално България да се опитва да дъмпингира целия ЕС с корпоротивен данък 10%, но е законно и го прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
няма какво да църка перчема , тези имат уникални схеми за криене на приходите ... самият чичо сам не им обхваща оборота и печалбите , загледал се в чуждото канче :))) . значи дигиталният данък обхваща САМО оборота на компанията в държавата и само на по-големшките компании . нормален инвеститор в БГ плаща доста по-солено от колкото тия сладури с 3% ... например кауфланд вкарват 1млн. , купуват терен и строят хамбар дето му викат магазин , започват да плащат данък сгради и смет , наемат хора - започват да плащат всички видове осигуровки към 40 и кусур % , въртят оборот - плащат 20% ДДС , в края на годината корпоративен 10% в/у печалбата и 5% данък дивидент ако превеждат към централата печалби . а въпросните сладури в общия случай плащат на един офис пълен с офис планктон заплата и това е :))) ... щото кинтите обикновенно се превеждат по разни кипърски сметки , даже не минават през БГ банки :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 7
korn
преди 4 години
Значи Тръмпито като налагаше гордо данъци всичко беше окей, правил го в името на правдата и американския народ. Но когато Макрон налага данъци на американските компании, тогава вече не говорим за правда и правата на френския народ, това вече е глупаво. Евала на Франция. Първо спряха навлизането на американските гмо земеделски стоки в Европа сега им наритаха технологичните компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още