IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп закъсня за визитата си при кралица Елизабет

Десетки хиляди хора протестираха през деня в Лондон срещу посещението на американския президен

21:17 | 13.07.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тръмп закъсня за визитата си при кралица Елизабет

Британската кралица Елизабет II прие американския президент Доналд Тръмп и първата дама Мелания в замъка Уиндзор. 92-годишният монарх поздрави американските си гости с военни отличия в късния петък следобед в двора на двореца. Тя обаче трябваше да чака семейство Тръмп няколко минути, предава DPA. Засега не е ясно защо се стигна до закъснението.

Кралицата се усмихна, докато се ръкуваше с президента и първата дама. Тя носеше кралскосиньо палто с подходяща шапка. Под ръката ѝ имаше черна чанта. Тръмп се появи в син костюм с раирана вратовръзка. Първата дама Мелания бе в кремав костюм. Гвардейци в червени униформи изсвириха американския национален химн.

В един момент по време на инспекцията на караула Тръмп внезапно спря и 92-годишната кралица трябваше да го заобиколи. Графикът на Белия дом предвиждаше срещата на чай между кралицата и президентската двойка да продължи 25 минути. Това беше последната част от тяхното официално посещение в Англия. 

 

По-рано през деня британският премиер Мей заяви, че тя и американския президент Доналд Тръмп са се договорили да сключат търговско споразумение между двете си държави веднага щом Великобритания напусне състава на Европейския съюз. 

„Съгласихме се днес, че щом Великобритания напусне ЕС, ние ще сключим амбициозно американо-британско търговско споразумение“, заяви премиерът по време на пресконференция с Тръмп, цитирана от Bloomberg. Думите ѝ са знак, че двамата лидери са успели да загърбят напрежението помежду си, породено от критиките на американския президент срещу стратегията на Лондон за Brexit.

В интервю за в. Sun, публикувано в четвъртък, той заяви, че предложенията на Мей за т. нар. „мек“ Brexit са погрешни и биха попречили на евентуалното търговско споразумение между Вашингтон и Лондон.

Тръмп е на няколкодневно посещение в Обединеното кралство. Той бе поканен от министър-председателя Тереза Мей на държавно посещение от името на кралицата. Но тази покана се сблъска с ожесточена съпротива в Обединеното кралство. Близо 1,9 милиона души подписаха петиция за отмяна на посещението, защото той можел да предизвика „смущение на кралицата".

Десетки хиляди хора протестираха през деня в Лондон срещу посещението на американския президент. По-късно днес Тръмп заминава на частно посещение в Шотландия, където ще прекара два дни, след което заминава за Хелзинки за срещата си с руския президент Владимир Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Разединеното кралство, с болна баба за глава, с това планирано и умишлено ?закъснение получи знак, кой командва парада. Нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
lyusien
преди 5 години
Вероятно ще играе голф във Шотландия където има собствен Голф клуб След това го чака Путин Какви ли ще ги наговори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още