IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп забрани американските инвестиции в компании, свързани с китайската армия

След новината за забраната акциите на водещи китайски компании поевтиняха

09:54 | 13.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският президент Доналд Тръмп подписа заповед, с която се забраняват американски инвестиции в китайски компании, които са собственост или контролирани от армията в страната. Това е поредният опит на администрацията да окаже натиск върху бизнес практиките на Пекин.

Китай „все повече експлоатира“ американския капитал за „развитие и модернизация на своята армия, разузнаване и други структури за сигурност“, което е заплаха за САЩ, се казва в указа, подписан в четвъртък, съобщава Bloomberg.

Той забранява инвестиционни фирми и пенсионни фондове да купуват и продават акции на 20 китайски компании, които през юни бяха определени от Пентагона като свързани с армията. В списъка влизат и още 11 компании, добавени през август.

Новината за забраната очаквано накара акциите на водещи китайски компании да поевтинеят. Тези на China Mobile Ltd., чийто мажоритарен акционер China Mobile Communications Group е в американския списък, изтриват 5,9% по време на търговията в Хонконг минути след 9 ч. българско време. Тези на China Telecom Corp Ltd. поевтиняват с 8,9%, след като по-рано премахнаха 10,4% - най-много от 12 години насам.

Китайските власти заплашиха да отговорят на предишните действия на американската администрация със свой собствен черен списък от щатски компании. Но според проф. Дуншу Лиу от Градския университет на Хонконг Пекин по-скоро ще изчака с отправянето на такива „символични“ провокации в очакване на новата политика на администрацията на Байдън.

„Тези (компании – бел. ред.), които очевидно са свързани с армията, нямат много общо със САЩ“, каза Лиу. „Китай чака Тръмп да се оттегли. Ще избегне това да е прекалено чувствителен…към каквито и да е било действия“ на президента, допълва още Лиу.

Новата забрана ще влезе в сила от 11 януари и ще позволи на американските инвестиционни фирми и пенсионни фондове да се разделят с инвестициите си в компаниите от списъка през следващата година. Ако САЩ включат и други компании, които според тях имат връзки с китайската армия, американските инвеститори ще разполагат с 60 дни да излязат от тях.

Американският съветник по националната сигурност Робърт Обраян каза в изявление, че много от компаниите в списъка търгуват свои акции на различни борси по света. Американските инвеститори е възможно несъзнателно да са предоставили средства чрез пасивно инвестиране, като взаимни фондове или пенсионни планове, допълни той.

По-рано в сряда Обраян заяви, че последната кампания на Китайските власти в Хонконг показва, че моделът „една държава, две системи“, който трябва да гарантира автономността на града, е „смокиново листо“ за диктатурата в Пекин.

Това стана, след като Китай прие резолюция, която позволява на местните власти да бъдат отстранявани депутати, ако бъде преценено, че застрашават националната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още